Loď s migrantmi zakotvila po týždňoch čakania v tuniskom Zarzise

Do prístavu v Tunisku vplávala loď so 40 migrantmi na palube, ktorá viac ako dva týždne čakala v tejto časti Stredozemného mora na povolenie na vstup do niektorého z prístavov. S odvolaním sa na vyjadrenie predstaviteľa tuniského Červeného polmesiaca o tom informovala agentúra DPA.

01.08.2018 18:26
tunisko, zarzis, migranti Foto: ,
Migranti po príchode do tuniského prístavu Zarzis.
debata (2)

Plavidlo Sarost 5 zakotvilo v prístavnom meste Zarzis. Troch z migrantov vrátane dvoch tehotných žien, ktoré sa na tejto lodi plavili, následne previezli do miestnej nemocnice. Uviedol to Mongi Slim, šéf pobočky tuniského Červeného polmesiaca v juhotuniskej provincii Medenine.

O to, kto by sa migrantov z tejto lode mal ujať, sa v uplynulých dňoch sporili Tunisko, Malta a Taliansko. Migranti pôvodne odmietali z lode vystúpiť a trvali na tom, že sa chcú dostať do Európy a požiadať tam o azyl.

Slim uviedol, že predstavitelia viacerých humanitárnych organizácii vrátane Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM) s migrantmi „intenzívne“ vyjednávali, aby súhlasili so zakotvením v Zarzise.

Šancou azyl v Tunisku

„Domnievali sa, že európske krajiny sú pripravené ich prijať. Vysvetlili sme im, že dvere Európy sú zatvorené a oni inú možnosť ako Tunisko nemajú,“ povedal agentúre DPA.

Migranti sa teraz podrobia lekárskym prehliadkam. Ubytujú ich v centrách zriadených v provincii Medenine.

„Budú mať šancu uchádzať sa o azyl v Tunisku. Medzinárodné organizácie zároveň preveria možnosti ich presídlenia do iných krajín, ktoré vyjadria pripravenosť prijať ich,“ povedal ďalej Slim.

Tuniská vláda ešte cez víkend oznámila, že lodi povolí zakotviť v Zarzise. Migranti sa na plavbu do Európy vydali z Líbye, pričom z potápajúceho sa plavidla ich 13. júla zachránila zásobovacia loď Sarost 5 patriaca tuniskej ropnej spoločnosti.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #Stredozemné more #migranti