Tretina konzervatívcov chce za lídra strany Borisa Johnsona

Najobľúbenejším politikom medzi členmi britskej Konzervatívnej strany sa v júli stal bývalý minister zahraničných vecí Boris Johnson. Vyplýva to z prieskumu, ktorý uskutočnila webová stránka ConservativeHome.

01.08.2018 22:25
boris johnson Foto: ,
Britský exminister zahraničia Boris Johnson.
debata (2)

Johnsona, ktorý z funkcie ministra odstúpil v júli, by ako nového lídra Konzervatívnej strany chcelo vidieť 29 percent z 1300 účastníkov prieskumu z radov konzervatívcov.

Druhým najobľúbenejším konzervatívnym politikom je medzi členmi Konzervatívnej strany minister vnútra Sajid Javid, za ktorého hlasovalo 19 percent respondentov. Na treťom mieste v každomesačnom prieskume skončil s 13 percentami prominentný poslanec a zástanca tvrdého brexitu Jacob Rees-Mogg.

V Johnsonovom prípade ide o najlepší výsledok od marca 2016, keď tento bývalý starosta Londýna vystúpil na podporu odchodu Británie z Európskej únie.

Johnson z funkcie šéfa britskej diplomacie odstúpil v júli na protest proti plánu premiérky Theresy Mayovej na odchod Británie z Únie. Krátko pred Johnsonom sa svojho postu vzdal aj minister pre brexit David Davis, ktorému však tento krok k zvýšeniu preferencií u členov konzervatívnej strany nepomohol a v najnovšom prieskume sa umiestnil až na šiestom mieste za ministrom životného prostredia Michaelom Goveom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Konzervatívna strana #konzervatívci #Boris Johnson