Pozostatky amerických vojakov z kórejskej vojny previezli na Havaj

Americký viceprezident Mike Pence slávnostne prijal v stredu na Havaji pozostatky predpokladaných padlých amerických vojakov, ktoré Spojeným štátom odovzdala Severná Kórea.

02.08.2018 06:38 , aktualizované: 09:20
severná kórea, usa, rakvy Foto: ,
Rakvy s pozostatkami amerických vojakov z kórejskej vojny.
debata (3)

Príslušníci americkej armády prevzali 55 rakiev zahalených americkými zástavami z transportných lietadiel a preniesli ich do hangára na letecko-námornej základni Pearl Harbor-Hickam pri Honolulu. Prijatie desiatok pozostatkov vojakov, desaťročia po skončení kórejskej vojny v roku 1953, sprevádzal smútočný obrad.

Pozostatky budú následne prenesené do laboratória priamo na základni, kde ich podrobia hĺbkovej analýze a identifikácii.

Ako doplnila AP, predpokladá sa, že ide prevažne o padlých Američanov. Môžu však medzi nimi byť aj pozostatky vojakov z niektorej členskej krajiny OSN, ktoré spoločne so Spojenými štátmi podporovali počas tohto konfliktu Južnú Kóreu.

Súčasť dohody z júnového summitu

Návrat pozostatkov je súčasťou dohody dosiahnutej počas júnového summitu amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una.

Severná Kórea odovzdala pozostatky v 55 schránkach minulý týždeň a povolila transportnému lietadlu americkej armády odviezť ich na leteckú základňu USA pri juhokórejskej metropole Soul. Pred odletom na Havaj sa v stredu v Južnej Kórei konala repatriačná ceremónia.

Potrvá mesiace alebo roky, kým indentifikujú pozostatky

Nemenovaný americký bezpečnostný predstaviteľ v utorok uviedol, že zrejme prejdú mesiace, ak nie roky, kým sa s istotou určí totožnosť jednotlivých pozostatkov. Severná Kórea odovzdala pozostatky tak, že k nim bol pripojený len jednoduchý armádny identifikačný štítok.

Repatriácia je prelomom v dlhodobo pozastavenom úsilí USA získať od Severnej Kórey pozostatky padlých. Po kórejskej vojne v rokoch 1950–53 je zaregistrovaných ako nezvestných približne 7700 amerických vojakov a v Severnej Kórei sa ich stále nachádza 5300.

Trump ďakuje

Prezident Donald Trump sa poďakoval Kim Čong-unovi za vrátenie pozostatkov amerických vojakov zabitých v kórejskej vojne v rokoch 1950–53 a dodal, že sa teší na „skoré“ stretnutie so severokórejským vodcom. Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA.

„Ďakujem vám, predseda Kim Čong-un, že ste dodržali sľub a začali proces navracania pozostatkov našich veľkých a milovaných nezvestných padlých vojakov domov!“ napísal Trump na Twitteri.

„Vôbec ma neprekvapuje, že ste tento krok uskutočnili. Takisto vám ďakujem za váš pekný list – teším sa na skoré stretnutie s vami!“ dodal americký prezident.

Nie je jasné, na aký list Trump poukazoval, a ani to, kedy by sa mal stretnúť s Kimom. Avšak po júnovom historickom summite oboch lídrov v Singapure severokórejské médiá informovali, že Kim prijal Trumpovo pozvanie na návštevu Spojených štátov, pričom aj Trump vyhlásil, že Kima raz „rozhodne“ pozvú do Bieleho domu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Severná Kórea #kórejská vojna #pozostatky