Biely dom ďalej rokuje s vyšetrovateľom Muellerom o Trumpovom výsluchu

Biely dom ďalej rokuje s tímom špeciálneho vyšetrovateľa FBI Roberta Muellera o výsluchu prezidenta Donalda Trumpa v kauze údajného ruského zasahovania do amerických volieb. Novinárom to podľa agentúry AP povedal Trumpov poradca Rudy Giuliani. "Nedávam vám ale veľkú nádej, že sa stretnú," dodal.

02.08.2018 10:26
Trump Foto: ,
Donald Trump.
debata (2)

O Trumpovom výsluchu americké médiá špekulujú už dlhší čas, sám prezident niekoľkokrát vyjadril ochotu sa s Muellerom stretnúť. Jeho právnici ho však od výsluchu odrádzajú kvôli obave, že impulzívny prezident narobí problémy sám sebe. Pokiaľ by však výsluch odmietol, musel by verejnosti vysvetliť dôvod.

Pravdepodobnosť, že sa Trump s Muellerom stretne je malá

Do Bieleho domu podľa Giulianiho prišiel v utorok list so spresnením podmienok výsluchu, na ktorý teraz právny tím prezidenta pripravuje odpoveď. Vyšetrovateľ Mueller vraj ustúpil od pôvodných požiadaviek a súhlasí s tým, že prezident na niektoré otázky odpovie písomne. Možnosť, že sa Trump s Muellerom skutočne stretne, je malá, povedal Giuliani.

Denník The New York Times však v stredu napísal, že Trump sa o výsluch sám usiluje, aby sa očistil od ohovárania. Je si vraj istý, že Muellera presvedčí o tom, že pátranie po ruskom vplyve je honom na čarodejnice.

Vyzval Trump ministra spravodlivosti, aby zastavil vyšetrovanie?

Trump v stredu vyvolal vo Washingtone otázky tweetom, v ktorom vyzval ministra spravodlivosti Jeffa Sessionsa, aby Muellerovo vyšetrovanie zastavil. Biely dom neskôr spresnil, že nešlo o pokyn, ale o prezidentov názor. Ešte väčšiu pozornosť médií vyvoláva začatý proces s bývalým šéfom Trumpovho volebného štábu Paulom Manafortom, hoci s ruskou kauzou bezprostredne nesúvisí.

300 rokov väzenia

Proces, v ktorom je Manafort obvinený z bankových a finančných podvodov, podľa AP prezident veľmi pozorne sleduje, rovnako ako starostlivo študuje mediálne ohlasy. Ak by súd vo virginskej Alexandrii na predmestí Washingtonu dokázal Manafortovi vinu, mohol by podľa právnych expertov dostať súhrnný trest viac ako tristo rokov väzenia.

Spravodajský server Politico dnes napísal, že Trump aj jeho poradcovia sa snažia od Manafortovej kauzy čo najviac dištancovať. Odmietajú proces komentovať a vyhýbajú sa televíznym kamerám. Konzervatívny komentátori blízki Bielemu domu údajne nedostali žiadne odporúčania, ako sa k procesu v Alexandrii stavať. Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová usporiadala počas júla len tri tlačovky, čo je najmenší počet od nástupu Trumpa do Bieleho domu.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #Jeff Sessions #Robert Mueller #zasahovanie do volieb