Vplyv Kremľa na Maďarsko rastie, ohrozuje jednotu NATO a únie, varuje Ukrajina

Ukrajina protestovala proti nepriateľským krokom Maďarska, ktoré podľa Kyjeva zaťažujú vzťahy oboch krajín. Napísala to dnes agentúra Unian.

02.08.2018 12:08 , aktualizované: 15:47
Putin, Orbán Foto: ,
Ruský prezident Vladimir Putin (vpravo) diskutuje s maďarským premiérom Viktorom Orbánom počas svetového šampionátu v džude v Budapešti.
debata (157)

Ukrajinské vedenie nahnevalo najmä zriadenie funkcie splnomocneného maďarského ministra zodpovedného za rozvoj ukrajinskej Zakarpatskej oblasti, regiónu so silnou maďarskou menšinou.

Maďarský veľvyslanec v Kyjeve bol podľa agentúry povolaný na ukrajinské ministerstvo zahraničia, kde bol upozornený na nepriateľské vyhlásenia premiéra Viktora Orbána o euroatlantickej politike Ukrajiny. Orbán podľa ukrajinských médií minulý týždeň vyjadril pochybnosti, že by sa Ukrajina mohla stať členom Európskej únie a NATO. Podľa ukrajinskej diplomacie tieto slová potvrdzujú, že „Maďarsko sa vydalo cestou konfrontácie“.

Za zasahovanie do vnútorných ukrajinských záležitostí Kyjev považuje hlavne zriadenie nového maďarského vládneho úradu, ktorý sa má starať o rozvoj Zakarpatskej oblasti a budovanie siete predškolských zariadení v tejto časti Ukrajiny, uviedla agentúra Unian. Do sféry jeho kompetencie tak spadá časť zvrchovaného územia Ukrajiny.

V Zakarpatskej oblasti, najzápadnejšom regióne Ukrajiny susediacim s Maďarskom, Slovenskom, Rumunskom a Poľskom, žije asi 150-tisíc Maďarov. Budapešť dlhodobo poukazuje na ich údajnú diskrimináciu, najmä v školstve a v užívaní maďarčiny ako regionálneho jazyka. Kvôli sporu Maďarsko tento rok už tretíkrát zablokovalo schôdzku ministrov zahraničia členských krajín NATO s ich ukrajinským kolegom.

Kyjev objasňuje počínanie Maďarska rastúcim vplyvom Moskvy na Budapešť, ktorá vraj využíva svoje členstvo v Severoatlantickej aliancii k nátlaku na Ukrajinu a ohrozuje jednotu Európskej únie a NATO.

Budapešť reaguje

Ukrajina sa nedokáže približovať k Európskej únii a k NATO pre vlastné chyby, Maďarsko s tým nemá nič spoločné, vyhlásil vo štvrtok v Budapešti štátny tajomník maďarského ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer.

Podľa vyhlásenia Budapešť tak reagovala na protest Ukrajiny proti výrokom predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána týkajúcich sa euroatlantických integračných snáh Kyjeva.

Ukrajinský rezort diplomacie v tejto záležitosti predvolal vo štvrtok zástupcu veľvyslanectva Maďarska v Kyjeve.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Európska únia #Rusko #NATO #Ukrajina