Výsledky prezidentských volieb v Zimbabwe sa dozvieme'veľmi skoro'

Zimbabwianska ústredná volebná komisia oznámi výsledky pondelkových prezidentských volieb "veľmi skoro". Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na komisiu.

02.08.2018 12:47 , aktualizované: 13:20
Zimbabwe Foto: ,
Na snímke policajné vodné delá v uliciach hlavného mesta Zimbabwe v Harare.
debata

Zimbabwianska štátna televízia predtým na Twitteri uviedla, že volebná komisia oznámi výsledky vo štvrtok o 21.00 h SELČ. Tento tvít bol neskôr zmazaný. Podľa zákona má komisia od pondelka päť dní, aby výsledky zverejnila.

Komisia to vyhlásila po tom, ako západní volební pozorovatelia vyzvali na okamžité zverejnenie výsledkov hlasovania, aby sa predišlo ďalšiemu napätiu.

Volebná komisia vyzvala obyvateľov, aby zostali pokojní, a odsúdila násilnosti v hlavnom meste Harare. Tie si v stredu vyžiadali troch mŕtvych.

Opozícia aj západní pozorovatelia sa pýtali, prečo sa výsledky prezidentských volieb, ktoré boli zrátané ako prvé, zverejnia ako posledné. Opozícia vyjadrila obavy z možného manipulovania volieb podobným spôsobom, ako sa to dialo pri voľbách za vlády niekdajšieho dlhoročného prezidenta Roberta Mugabeho.

Na upokojenie situácie v Zimbabwe vyzvala vo štvrtok aj šéfka zahraničnej politiky Európskej únie Federica Mogheriniová, podľa ktorej boli voľby poznačené „nedostatkami“.

K stretom medzi vojakmi a demonštrantami v Harare došlo v stredu po vyhlásení oficiálnych výsledkov parlamentných volieb, v ktorých podľa ústrednej volebnej komisie s veľkou prevahou zvíťazil vládnuci Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecký front (ZANU-PF).

Stúpenci opozičného Hnutia za demokratickú zmenu (MDC-T) tvrdia, že pondelkové parlamentné a prezidentské voľby boli zmanipulované a že v skutočnosti v nich zvíťazilo ich hnutie a jeho líder Nelson Chamisa.

debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe