Vatikánsky obrat: Trest smrti je neprípustný za akýchkoľvek okolností

Rímskokatolícka cirkev formálne oznámila zmenu svojho náhľadu na trest smrti, považuje ho za neprípustný za akýchkoľvek okolností.

02.08.2018 13:12
Pápež František Foto:
Pápež František počas celebrovania omše vo Vatikáne.
debata (11)

Ako Vatikán oznámil, nový postoj k hrdelnému trestu odráža názor pápeža Františka, ktorý trest smrti úplne odmieta. Doterajší katechizmus pritom trest smrti povoľoval vo výnimočných prípadoch.

Podľa súčasného pápeža je trest smrti vždy neprípustný, pretože „útočí na ľudskú dôstojnosť“. Do terajšej doby platiaci katechizmus, ktorý schválil v roku 1997 pápež Ján Pavol II., trest smrti povoľoval s tým, že potreba tohto trestu „je veľmi riedka, takmer neexistujúca“.

Katolícka cirkev však hrdelný trest pripúšťala v prípade, že bol „jediným možným spôsobom, ako efektívne chrániť ľudské životy pred nespravodlivým agresorom“.

Nové učenie však hovorí, že predchádzajúca politika je zastaraná a že existujú aj ďalšie spôsoby, ako chrániť spoločnosť, uviedla agentúra AP. Podľa cirkevného učenia je teraz „trest smrti neprípustný, pretože ide o útok na nedotknuteľnosť a dôstojnosť jedinca“. Cirkev by preto privítala jeho zrušenie po celom svete.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Vatikán #trest smrti