Španieli zachránili v Stredozemnom mori 87 migrantov, Líbya zase 292

Posádka plavidla španielskej humanitárnej organizácie Procativa Open Arms zachránila vo štvrtok v skorých ranných hodinách z vôd Stredozemného mora 87 migrantov vrátane ôsmich neplnoletých.

02.08.2018 17:38
španielsko, migranti Foto: ,
Migranti v športovom centre pri juhošpanielskom meste Los Barrios.
debata (12)

Utečenci strávili podľa informácií organizácie dva dni v medzinárodných vodách. Teraz sú už v bezpečí na palube lode. Nie je však jasné, kam poputujú.

Informovali o tom tlačové agentúry DPA i MTI s odvolaním sa na španielsku humanitárnu organizáciu.

Taliansko i Malta totiž uzavreli svoje prístavy pre lode humanitárnych organizácií.

Loď Open Arms je popri Aquariuse v súčasnosti už jediným záchranným plavidlom takéhoto charakteru, ktoré zostáva pred severoafrickým pobrežím.

Líbya zachránila 292 migrantov

Líbyjské námorné sily v stredu oznámili, že pri severozápadnom pobreží krajiny zachránili 292 nelegálnych migrantov. Informovala o tom agentúra Anadolu.

Podľa vyhlásenia námorníctva medzinárodne uznanej vlády sa migranti plavili v troch gumových člnoch pri meste Záwija. Migranti, medzi nimi 42 žien a desať detí, pochádzali väčšinou z afrických krajín a Sýrie.

Severozápadné pobrežie Líbye sa stalo centrom nelegálnej migrácie do Talianska a ďalších európskych krajín od povstania v roku 2011. Viedlo k pádu režimu Muammara Kaddáfího, ktorý počas neho zahynul, a k chaosu.

O kontrolu nad Líbyou bohatou na ropu súperí medzinárodne uznaná vláda národnej jednoty so sídlom v Tripolise na západe krajiny s vládou v meste Tobruk ležiacom na východe.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Líbya #Španielsko #Stredozemné more #migranti