Prezidentské voľby v Zimbabwe vyhral Mnangagwa, opozícia sa búri

Prezidentské voľby v Zimbabwe vyhral Emmerson Mnangagwa. Informovala o tom v piatok televízia CNN, ktorá sa odvolala na oznámenie ústrednej volebnej komisie (ÚVK).

03.08.2018 06:55 , aktualizované: 17:33
Zimbabwe emerson mnangagwa Foto: ,
Nový prezident Zimbabwe Emmerson Mnangagwa.
debata (2)

Mnangagwa z vládnej strany Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecký front (ZANU-PF) nahradil v prezidentskom úrade dlhoročného lídra krajiny Roberta Mugabeho, keď ho vlani v novembri počas vojenského prevratu zosadili.

Líder opozície označil voľby za zmanipulované

Mnangagwa získal vo voľbách 50,8 percenta hlasov, spresnila predsedníčka ÚVK Priscilla Chigumbová. CNN dodala, že predtým, ako Chigumbová začala vyhlasovať výsledky volieb, predstaviteľov opozície vyviedli z danej miestnosti.

Líder zimbabwianskej opozície Nelson Chamisa označil voľby za podvodné a zmanipulované a avizoval, že ich výsledky „právne aj ústavne“ napadne. Informovala o tom spravodajská televízia Sky News.

Líder zimbabwianskej opozície Nelson Chamisa. Foto: TASR/AP, Jerome Delay
Zimbabwe voľby opozícia tlačovka chamisa Líder zimbabwianskej opozície Nelson Chamisa.

Chamisa, ktorý je lídrom opozičného Hnutia za demokratickú zmenu (MDC-T), získal podľa ústrednej volebnej komisie v pondelňajších prezidentských voľbách viac ako 44 percent hlasov, zatiaľ čo Mnangagwa takmer 51 percent, čo znamená, že zvíťazil už v prvom kole.

Chamisa na tlačovej konferencii nazval piatok, keď boli výsledky prezidentských volieb oznámené, za deň „národného smútku za demokraciu“ a vyzval ústrednú volebnú komisiu, aby namiesto „sfalšovaných“ oznámila skutočné výsledky. Zverejnené výsledky označil za „sprisahanie proti vôli zimbabwianske­ho ľudu“.

Zo zmanipulovania výsledkov volieb obvinil líder zimbabwianskej opozície Mnangagwov vládnuci Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecký front (ZANU-PF), ktorý podľa volebnej komisie zvíťazil aj v parlamentných voľbách.

Policajti počas volieb v Zimbabwe. Foto: Reuters, MIKE HUTCHINGS
zimbabwe, voľby, polícia Policajti počas volieb v Zimbabwe.

Došlo aj k násilnostiam

Aj keď hlasovanie vo voľbách malo v pondelok pokojný priebeh, v stredu vypukli vo viacerých mestách násilnosti na protest proti údajnej manipulácii s hlasmi.

K násilnostiam došlo najmä v Harare, kde bezpečnostné sily proti demonštrantom použili vodné delá, slzotvorný plyn a podľa niektorých svedkov aj ostrú muníciu. Protestujúci zasa v uliciach metropoly zapaľovali pneumatiky a útočili na policajtov kameňmi.

Zrážky vypukli po vyhlásení oficiálnych výsledkov parlamentných volieb, v ktorých podľa ústrednej volebnej komisie s veľkou prevahou zvíťazil vládnuci ZANU-PF.

Pozorovateľov znepokojila použitá vojenská sila

Západní pozorovatelia volieb, ktorým úrady v minulosti nedovolili monitorovať voľby v Zimbabwe, vyjadrili znepokojenie nad „nadmernou“ vojenskou silou použitou v hlavnom meste Harare.

Hodnotenie volieb zahraničnými pozorovatemi bude rozhodujúce pre zrušenie medzinárodných sankcií uvalených na Zimbabwe, ktorej ekonomika sa zrútila už pred mnohými rokmi.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Zimbabwe #prezidentské voľby #Robert Mugabe #Emmerson Mnangagwa