Americkí senátori chcú na Rusko uvaliť zničujúce sankcie

Skupina amerických senátorov z oboch hlavných politických strán predkladá Kongresu návrh zákona o uvalení nových sankcií proti Rusku, ktoré sú reakciou na podozrenie zo zasahovanie Moskvy do volieb v USA, ako aj na rolu Ruska v udalostiach v Sýrii a na Krymskom polostrove.

03.08.2018 07:19
Bob Menendez Foto: ,
Demokratický senátor Bob Menendez: "Kremeľská agresia bude čeliť dôsledkom, ktoré zatrasú Putinovým režimom v jeho základoch."
debata (134)

Navrhované protiruské opatrenia budú najprísnejšie, aké boli doteraz proti Rusku zavedené, uviedol senátor Lindsey Graham.

Nové sankcie sú namierené proti ruským politikom a podnikateľom: senátori chcú okrem iného zistiť, aké majetky vlastní ruský prezident Vladimir Putin.

Autori iniciatívy navrhujú aj vytvorenie národného centra na boj proti „ruským dezinformáciám“.

Graham na svojej webovej stránke vysvetlil, že „súčasný režim sankcií nedokáže Rusku zabrániť v zasahovaní do nadchádzajúcich volieb (do Kongresu USA na jeseň roku 2018). Naším cieľom je zmeniť súčasný stav a uvaliť proti Putinovmu Rusku ochromujúce sankcie a iné opatrenia.“

Senátor dodal, že v snahe dosiahnuť zrušenie sankcií by Rusko malo zastaviť počítačové útoky na USA a zmeniť politiku v Sýrii a na Ukrajine.

Kritizujú aj prezidenta

Senátori, ktorí prekladajú spomínaný návrh zákona, kritizujú aj prezidenta USA Donalda Trumpa za jeho snahy o lepšie vzťahy s Ruskom a zdržiavanie sa kritiky na adresu Moskvy, najmä za jej údajnú úlohu pri pokusoch o ovplyvnenie prezidentských volieb v USA v roku 2016.

Demokratický senátor Bob Menendez na margo tejto situácie poznamenal, že kým Kongres prijal proti Rusku balík zásadných opatrení, Trumpova administratíva sa tohto kurzu plne nedržala. „Kremeľská agresia bude čeliť dôsledkom, ktoré zatrasú Putinovým režimom v jeho základoch,“ uviedol senátor.

134 debata chyba
Viac na túto tému: #Kongres #protiruské sankcie