Rusko poprelo, že do krajiny púšťa tisícky pracovníkov z KĽDR

Rusko poprelo správy, že na svoje územie vpustilo tisíce občanov KĽDR a udelilo im pracovné povolenia, čím porušilo sankcie, ktoré na Severnú Kóreu uvalila v decembri 2017 Bezpečnostná rada OSN (BR OSN).

03.08.2018 09:26 , aktualizované: 21:28
debata (123)

Denník Wall Street Journal (WSJ) totiž s odvolaním sa na ruské ministerstvo vnútra uviedol, že od vlaňajšieho septembra sa v Rusku zaregistrovalo viac ako 10.000 nových severokórejských pracovníkov.

Ruský veľvyslanec v Severnej Kórei Alexander Macegora v piatok uviedol, že Moskva nijaké nové pracovné povolenia severokórejským občanom nevydala a nové dokumenty dostali len tí severokórejskí robotníci, ktorí už v Rusku pracujú.

Severokórejskí robotníci majú povolenie pracovať na území Ruska do 29. novembra 2019, pretože k podpisu ich pracovných zmlúv došlo ešte predtým, ako vstúpili do platnosti sankcie OSN. Rusko obnovilo pracovné povolenia 3500 severokó­rejským pracovníkom, s ktorými boli pracovné zmluvy uzavreté pred 29. novembrom 2017, uviedol Macegora.

Zo záznamov ruského ministerstva práce, ktoré má WSJ k dispozícii, vyplýva, že Rusko vydalo tento rok občanom KĽDR 700 nových pracovných povolení.

Zákaz práce je súčasťou širších sankčných opatrení, ktoré majú zastaviť nezanedbateľný prílev peňazí pre režim severokórejského vodcu Kim Čong-una.

123 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Severná Kórea #Kim Čong-un