Iránci spustili rozsiahle vojenské cvičenie v Perzskom zálive

Irán spustil v Perzskom zálive rozsiahle cvičenie námorných síl - iba niekoľko dní pred tým, ako začnú USA znovu uplatňovať svoje sankcie voči Teheránu.

03.08.2018 12:35
debata

Na manévroch sa zúčastňuje vyše 100 plavidiel, väčšinou menších útočných lodí, informovala v piatok agentúra Reuters.

Podľa amerických predstaviteľov zatiaľ nedošlo k žiadnej interakcii s americkými loďami pohybujúcimi sa v predmetnej oblasti. Načasovanie cvičenia je neobvyklé, keďže Irán zvyčajne vykonáva každoročné vojenské cvičenia na jeseň.

Napätie medzi Washingtonom a Teheránom eskalovalo po tom, ako americký prezident Donald Trump v máji oznámil, že USA odstupujú z jadrovej dohody s Iránom a opätovne zavedú proti tejto krajine sankcie. Prvá várka obnovených sankčných opatrení vstúpi do platnosti 7. augusta.

Vynárajúce sa sankcie už teraz vyvíjajú značný tlak na iránsku ekonomiku. Tamojšia mena zaznamenala tento týždeň historické minimum, čo vyvolalo v niekoľkých mestách pouličné protesty. Ľudia demonštrovali proti vysokej inflácii v Teheráne, Isfaháne, Karadži, Šíráze, Mašhade a Ahváze.

Washington tvrdí, že sankcie majú utlmiť export iránskej ropy, ktorá je význačným hnacím mechanizmom ekonomického rozvoja krajiny. Iránske revolučné gardy varovali, že by mohli odpovedať na pokus o blokovanie tankerov v Hormuzskom prielive, ktorý je strategickou trasou pre export tejto komodity nielen pre Irán, ale aj ďalšie krajiny Perzského zálivu.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Perzský záliv