Čínsky disident nezvestný dva dni po zásahu polície

Čínsky profesor Sun Wen-kuang, známy svojím kritickým pohľadom na centrálnu vládu, je dva dni po zásahu polície stále nezvestný. Policajti prerušili jeho na diaľku vedený rozhovor s rozhlasovou stanicou Hlas Ameriky (VOA). Informovala o tom dnes agentúra AP.

03.08.2018 13:29
debata (2)

Profesor hovoril so stanicou v stredu večer, keď podľa jeho slov do jeho bytu v meste Ťi-nan na východe krajiny, vtrhlo najmenej šesť policajtov. Počuť bolo ešte, keď vyhlásil „mám slobodu slova“, než sa spojenie definitívne prerušilo.

VOA uviedla, že pokusy bývalého profesora prestížnej Šan-tungské univerzity znovu kontaktovať boli neúspešné. Nemenovaný zdroj stanice potom oznámil, že Sun Wen-kuang je držaný v jednom hoteli, ktorý sa nachádza v Ťi-nanu a patrí armáde.

Sun, ktorému je 84 rokov, patrí už dlhú dobu medzi odvážne kritiky čínskeho komunistického vedenia. Nedávno protestoval proti rozsiahlym výdavkom na rozvojové programy v zahraničí v čase, keď mnoho Číňanov živoria v chudobe.

Profesor bol takisto jedným z prvých signatárov Charty 08, ktorá vyzývala k demokratickým reformám v krajine. Inšpirovala sa československou Chartou 77 a podpísalo ju cez 350 čínskych intelektuálov. K jej spoluautorom patril disident Liou Siao-po, ktorý v roku 2010 dostal Nobelovu cenu za mier a vlani zomrel na rakovinu pečene.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #komunizmus #nezvestný #čínsky disident