Švédski policajti zastrelili mladíka s Downovým syndrómom, mával hračkárskym samopalom

Švédska polícia smrteľne postrelila vo štvrtok v Štokholme 20-ročného muža s Downovým syndrómom, mávajúceho hračkárskou strelnou zbraňou.

03.08.2018 14:57
Švédsko Policajti Streľba Štokholm Foto: ,
Kvety sú položené na mieste, kde švédska polícia zastrelila 20-ročného mladíka s Downovým syndrómom, ktorý mal pri sebe repliku zbraň.
debata (33)

Švédsky prokurátor Martin Tiden poverený vyšetrovaním prípadného pochybenia polície v piatok oznámil, že sa ukázalo, že paľbu spustilo niekoľko policajtov.

„Muž držal predmet podobný zbrani a policajti spustili paľbu, keď posúdili situáciu ako ohrozenie,“ povedal podľa tlačovej agentúry AP Tiden. Dodal, že vyšetrovanie prebehlo „obvyklým spôsobom“, lebo policajti použili svoje služobné zbrane. Žiadny policajt nie je podozrivý zo spáchania násilného trestného činu, zdôraznil vyšetrujúci prokurátor.

Eric Torell, trpiaci aj formou autizmu, bol postrelený vo štvrtok nadránom o 04.00 h vo švédskom hlavnom meste a krátko nato zraneniam podľahol.

Ťažko postihnutý

„Následne sa zistilo, že spomínaný predmet je druh hračky,“ pokračoval vo vysvetľovaní Tiden. „Svoju strelnú zbraň použili viacerí policajti,“ doplnil.

Torellova matka Katarina Söderbergová uviedla vo štvrtok pre noviny Expressen, že hračka bola darčekom a jej syn bol „tým najmilším a najúžasnejším človekom na svete“.

Söderbergová ďalej povedala, že jej syn Eric bol ťažko zdravotne postihnutý, trpel Downovým syndrómom a autizmom a rozprával len s problémami – vlastne hovoril len slovo „mama“. Jeho nezvestnosť nahlásila niekoľko hodín po tom, čo odišiel z domu, napísala na webe britská stanica BBC.

Polícia incident vyšetruje

Matka ešte uviedla, že plastová hračka pripomínala samopal. Švédska polícia streľbu priznala a oznámila, že začala vyšetrovať prípadné profesionálne pochybenie, ale ďalšie podrobnosti neposkytla.

Šéf štokholmskej polície Ulf Johansson označil v piatok streľbu za „hroznú udalosť“.

„Pre všetkých zúčastnených je to veľká tragédia. Veľmi dobre chápem a rešpektujem aj to, že prípad vyvoláva v ľuďoch rozrušenie a mnoho pocitov strachu,“ napísal Johansson v ďalšom vyhlásení. Prokurátor Tiden nevedel povedať, ako dlho bude vyšetrovanie trvať.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Švédsko #hračka