Vražda ruských novinárov v Afrike mala lúpežný motív

Vražda trojčlenného štábu ruských novinárov v Stredoafrickej republike (SAR) mala podľa prvých poznatkov vyšetrovateľov lúpežný motív. Informovala o tom na Twitteri hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

03.08.2018 19:13
Rusko SAR novinári smrť spoločnosti vojenské... Foto: ,
Kvety pred portrétmi zosnulých novinárov Alexanderom Rastorgujevom, Kirillom Radčenkom a Orchanom Džemaľom v Moskve.
debata (19)

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy ruskí novinári chceli v SAR navštíviť základňu, na ktorej údajne prechádzajú výcvikom žoldnieri z Ruska. Na základňu ich však nevpustili, pretože nemali akreditáciu od ministerstva obrany SAR.

Na tejto základni pôsobí aj súkromná vojenská spoločnosť známa pod názvom Vagnerova skupina, spájaná s oligarchom Jevgenijom Prigožinom, o ktorom sa v ruských médiách píše ako o „Putinovom kuchárovi“. Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa podľa Echa Moskvy zapojili do bojových operácií v Donbase a pôsobia aj v Sýrii.

Bez nepriestrelných viest

Zacharovová ďalej informovala, že členovia štábu cestovali do SAR s turistickými vízami, miestne orgány nepožiadali o akreditáciu a nemali oblečené nepriestrelné ves­ty.

Obeťami útoku, ku ktorému došlo v SAR začiatkom týždňa, sa stali novinár Orchan Džemaľ, režisér a dokumentarista Alexandr Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko. Na ich telách, ktoré by mali prepraviť do vlasti v nedeľu, sa našli strelné zranenia, nie však stopy po mučení.

Agentúra Interfax vo štvrtok citovala stredoafrický denník Palmares Centrafrique, ktorý s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že trojicu ruských novinárov uniesli a vypočúvali povstalci z oddielu Nureddina Adema – jedného z vodcov islamistického hnutia Séléka. Títo povstalci ovládajú okolie mesta Dekoa, ktoré leží na polceste medzi mestami Sibut a Kaga Bandoro, kde došlo k vražde Rusov.

CUR miestnym novinárom neverí

Centrum riadenia vyšetrovaní (CUR), založené bývalým ruským ropným magnátom Michailom Chodorkovským, ktoré platilo cestu novinárov do SAR, aby tam nakrútili film o súkromných vojenských spoločnostiach, však upozornilo, že miestnym novinárom „sa nedá veriť“. CUR dodalo, že nedisponuje informáciami o únose a vypočúvaní novinárov islamistami.

Hovorkyńa ruského rezortu zahraničných vecí kritizovala v piatok na tlačovej konferencii hrubé nepresnosti, ktoré sa v súvislosti s pôsobením ruských poradov v SAR objavili v médiách. Momentálne tam legálne so súhlasom príslušnej komisie Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov pôsobí podľa jej slov päť vojenských a 170 civilných poradcov na základe žiadosti prezidenta krajiny.

Poradcovia sa nepodieľajú na bojových operáciách. Ich úlohou je výcvik príslušníkov vládnych síl, ako aj ich príprava s cieľom osvojiť si ovládanie zbraní a techniky ruskej výroby.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Stredoafrická republika #vražda novinára #zavraždení ruskí novinári