Paddock vlani v Las Vegas strieľal sám, polícia motív stále nevie

Polícia nemôže ani po viac ako desiatich mesiacoch vyšetrovania najmasovejšej streľby v novodobých dejinách USA definitívne určiť motív strelca Stephena Paddocka, ktorý vlani v októbri usmrtil v Las Vegas 58 ľudí a niekoľko stoviek ďalších zranil. Oznámil to podľa agentúry AP lasvegaský šerif Joe Lombardo, ktorý v piatok informoval o ukončení vyšetrovania a jeho výsledkoch.

03.08.2018 21:02
stephen paddock Foto: ,
Výhľad z izby v Las Vegas, z ktorej strieľal Stephen Paddock.
debata (2)

Polícia je podľa Lombarda presvedčená, že Paddock konal sám. Počas vyšetrovania, ktoré zahŕňalo stovky výsluchov a tisíce hodín investigatívnej práce, totiž neobjavila ani jeden dôkaz o sprisahaní či inom, druhom, strelcovi a voči nikomu inému tak v súvislosti so streľbou už obvinenie nevznesie.

V kasínach minul milión a pol

Podľa Lombarda bol Paddock „všedným mužom“ prejavujúcim známky utrápenej mysle, ktorá ho 1. októbra priviedla až k samotnej streľbe. Experti na analýzu správania z FBI by však mali ešte tento rok zverejniť Paddockov psychologický profil.

Polícia pri vyšetrovaní okrem iného zistila, že Paddock za dva roky pred streľbou minul 1,5 milióna dolárov, mnohé v kasínach. Polícia sa dostala k výpisom z dovedna 14 Paddockových účtov a zistila, že v septembri 2015 mal k dispozícii 2,1 milióna dolárov, kým v septembri 2017 už len 530.000 dolárov. Šerif Lombardo na margo toho uviedol, že Paddock bol samotárskym gamblerom uzatvárajúcim vysoké stávky, avšak v posledných rokoch nebol v hazarde už „taký úspešný ako predtým“.

Vyšetrovatelia zároveň odhalili, že Paddock minul takmer 95.000 dolárov na nákup strelných zbraní a súvisiaceho tovaru.

Paddock bol paranoik

Strelcova priateľka Marilou Danleyová polícii podľa správy o výsledkoch vyšetrovania povedala, že Paddock hovorieval, že sa cíti chorý a lekári ho nemôžu vyliečiť. Danleyová dodala, že Paddocka zvykla veľmi bolievať hlava zo zápachu chemikálií, často tiež nosil bavlnené rukavice a ľuďom nepodával ruku.

Bruce Paddock, Strelcov brat, ktorý s ním nehovoril viac ako desaťročie, sa domnieva, že jeho brat trpel „duševnou chorobou, bol paranoidný“ a mal preludy.

Stephen Paddock v nedeľu 1. októbra 2017 spustil o 22.08 h miestneho času z okna svojej izby na 32. poschodí hotela Mandalay Bay na rušnom bulvári Las Vegas Strip streľbu do návštevníkov festivalu country hudby. Na koncerte v blízkosti hotela bolo zhruba 22.000 ľudí. Paddock sa ešte pred príchodom špeciálneho komanda zastrelil.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Las Vegas #Stephen Paddock #útok v Las Vegas