Usáma bol dobrý chlapec, pokazil sa až neskôr, prezradila matka najznámejšieho teroristu

Usáma bin Ládin bol ako dieťa dobrým chlapcom a "pokazil" sa až v neskoršom veku, keď sa dostal do kontaktu s radikálnou organizáciou Moslimské bratstvo a ešte nebezpečnejšími elementmi.

03.08.2018 22:25
Usáma bin Ládin Foto:
Usáma bin Ládin
debata (17)

V rozhovore pre britský denník The Guardian to povedala matka najznámejšieho teroristu v dejinách Alia Ghaním. Reportérovi Guardianu, ktorý bol Usámovu matku vyspovedať v saudskoarabskej Džidde, sa zdôverila s tým, že jej Usáma po väčšinu života chýbal, lebo bol od nej ďaleko.

„Bol to veľmi dobrý chlapec a mal ma veľmi rád,“ hovorí Usámova matka, sediac vedľa jeho zarámovanej fotografie. S cestou teroristu, na ktorú sa dal, však ona ani žiadni ďalší členovia rodiny podľa nej nesúhlasia a nikdy nesúhlasili. Nešťastím pre Usámu podľa nej bolo to, že mu na univerzite začali rôzne radikálne elementy „vymývať mozog“. Práve títo ľudia ho priviedli k Moslimskému bratstvu, ktoré už vtedy Usámova rodina odmietala a považovala ho za „nebezpečný kult“, prezradila Ghaním. Šlo pritom o jej prvý rozhovor pre médiá od Usámovej smrti v roku 2011.

Útoky z 11. septembra si neželali

S matkiným výkladom udalostí súhlasia aj dvaja Usámovi bratia Hassan a Ahmed, ktorí boli pri rozhovore tiež prítomní. „Od najmladšieho až po najstaršieho z nás, všetci sme sa zaňho hanbili. Vedeli sme, aké vážne dôsledky to bude mať pre našu rodinu,“ hovorí Ahmad o momente, keď sa rodina dozvedela o teroristických útokoch na New York a Washington, za ktorými stál Usáma bin Ládin a jeho teroristická organizácie al-Kájda.

„Boli sme veľmi nahnevaní. Nikdy som nechcela, aby sa niečo takéto stalo,“ pridáva sa aj Usámova matka.

Útoky sa odohrali 11. septembra 2001, zahynulo pri nich takmer 3 000 civilistov, znamenali koniec pomerne pokojného desaťročia v medzinárodných vzťahoch po konci Studenej vojny a vtedajší americký prezident George Bush mladší na ne zareagoval útokom na Afganistan.

Samotného Usámu bin Ládina zabili príslušníci amerických špeciálnych jednotiek až v roku 2011 v jednom z jeho vtedajších úkrytov v pakistanskom Abbotabáde.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #Usama bin Ládin