Maas: Prílev migrantov po mori si vyžaduje rýchle európske riešenie

Nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas nalieha na európskych partnerov, aby urýchlene našli riešenie, pokiaľ ide prerozdeľovanie migrantov zachránených v Stredozemnom mori.

04.08.2018 08:38
Heiko Maas Foto: ,
Nemecký minister zahraničia Heiko Maas.
debata (49)

Podľa jeho vyjadrenia pre denník Frankfurter Rundschau, ktoré citovala v noci na sobotu agentúra DPA, je nutné „európske riešenie“, a to už „v priebehu niekoľkých týždňov“. „Taliansko a Španielsko nemôžeme nechať osamote,“ dodal minister.

Maas zároveň pripustil, že na spomínanom riešení sa nemusí každý z 28 členských štátov EÚ podieľať v tom istom rozsahu. „Kto nebude spolupracovať, mal by sa angažovať v iných oblastiach, napríklad v boji proti príčinám migrácie,“ myslí si šéf nemeckej diplomacie.

Kríza v nemeckej vláde

Nemeckú vládnu koalíciu ohrozil ešte v júni spor medzi Kresťanskosociálnou úniou Bavorska (CSU) a sesterskou Kresťanskodemo­kratickou úniou Nemecka (CDU), ktorý sa týkal zámeru sprísniť azylovú politiku krajiny. Strany sa napokon dohodli s tým, že migranti budú zastavovaní na hraniciach a posielaní nazad do tých krajín Európskej únie, v ktorých sa predtým zaregistrovali.

Maas pôsobí v spolkovej vláde ako člen Sociálnodemokra­tickej strany Nemecka (SPD).

Tento rok sa v Európe vylodilo o polovicu menej migrantov, ako vlani

Na južné pobrežia Európy dorazilo od začiatku tohto roka celkove 55-tisíc ilegálnych migrantov, čo je však o viac ako polovicu menej než v porovnateľnom období vlaňajšieho roka (111.753). Po uzavretí talianskych prístavov pre lode s migrantmi sa stalo ich hlavnou cieľovou destináciou Španielsko.

49 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #migranti #Heiko Maas