S lesným požiarom na juhu Portugalska bojuje vyše 700 hasičov

S lesnými požiarmi v juhoportugalskom regióne Algarve bojuje už vyše 700 hasičov. Informoval o tom šéf miestnej civilnej obrany na tlačovej konferencii. Do boja s ohnivým živlom, ktorý od piatku sužuje turisticky obľúbený región v okolí mesta Monchique, je nasadených aj 11 lietadiel či vrtuľníkov s vodnými nádržami.

04.08.2018 14:46
debata
Do pohotovosti uviedli vyše 10-tisíc hasičov,... Foto: SITA/AP, Marcio Jose Sanchez
požiar, hasiči, helikoptéra, vrtuľník Do pohotovosti uviedli vyše 10-tisíc hasičov, ktorí majú k dispozícii 12 lietadiel s vodnými nádržami a 41 helikoptér.

Dediny nie sú bezprostredne ohrozené

Pre požiar boli v oblasti v piatok preventívne evakuovaní obyvatelia z dvoch dedín. Ráno sa už ľudia mohli vrátiť do svojich domovov, informoval server verejnoprávnej televízie RTP. Podľa veliteľa miestnych hasičov nie je priamo ohrozená žiadna obec. Boj s ohňom si zatiaľ vyžiadal deväť zranených hasičov, ktorí sa nadýchali dymu.

Na juhu Portugalska platí už niekoľko dní varovanie pred vysokými teplotami, ktoré boli v piatok najvyššie v centrálnej časti krajiny, kde presiahli 45 stupňov Celzia. Aj v regióne Algarve namerali vyše 40 stupňov, teplota v oblasti požiarov bola v sobotu dopoludnia podľa hasičov 47 stupňov. Obyvatelia žijúci v regiónoch s extrémnym rizikom požiarov dostali v týchto dňoch varovanie prostredníctvom správ na mobilné telefóny.

Lesné požiare sužujú krajinu každý rok, teraz sa úrady pripravili

Lesné požiare sužujú Portugalsko každý rok, vlani tam pri nich počas leta zomrelo vyše sto ľudí, čo bola najtragickejší bilancia lesných požiarov v krajine za niekoľko rokov.

Tento rok sa na lesné požiare úrady lepšie pripravili. Do pohotovosti uviedli vyše 10-tisíc hasičov (o 1000 viac ako vlani), ktorí majú k dispozícii 12 lietadiel s vodnými nádržami a 41 helikoptér. Ako preventívne opatrenie platí okrem iného, ​​že majitelia pozemkov s domami na samotách musia zabezpečiť päťdesiatmetrový rádius okolo budovy a na okrajoch obcí musí byť minimálne stometrová bezpečnostná zóna.

Tento rok nasadili portugalské úrady v rámci prevencie v rôznych častiach krajiny aj stáda kôz, ktoré spásajú trávu a nízky lesný porast, aby sa v prípade vypuknutia požiaru plamene tak nešírili.

debata chyba
Viac na túto tému: #Portugalsko #lesné požiare