Eritrea spustila pravidelné letecké spojenie s Etiópiou

Eritrejská spoločnosť Eritrean Airlines v sobotu vypravila prvý komerčný let do Etiópie. Pravidelné letecké spojenie medzi hlavnými mestami oboch krajín, Asmarou a Addis Abebou, predstavuje novú etapu ich aproximácie po desaťročiach vzájomného nepriateľstva, oznámila eritrejská vláda.

04.08.2018 15:12
etiópia, Abiy Ahmed Foto: ,
Etiópsky premiér, Abiy Ahmed.
debata

Na palube prvého lietadla pricestovali do etiópskej metropoly ministri dopravy a cestovného ruchu a ďalší významní činitelia. Etiópske médiá ich prílet potvrdili a poukázali na skutočnosť, že ide o prvý takýto letecký spoj po dvoch desaťročiach. Etiópska spoločnosť Ethiopian Airlines obnovila komerčné lety do Asmary už 18. júla.

Jeden z najdlhších konfliktov v Afrike

Etiópia a Eritrea neudržiavali diplomatické styky od roku 1998, keď medzi týmito východoafrickými štátmi vypukla dvojročná vojna a vzájomné vzťahy následne zaťažoval vlečúci sa hraničný spor. Etiópsko-eritrejský konflikt bol jedným z najdlhších v Afrike. Odhaduje sa, že počas neho zahynulo 80-tisíc ľudí. Boje síce v roku 2000 ustali, ale obe strany udržiavali pozdĺž spornej hranice vojakov.

Obnovenie diplomatických vzťahov nastalo po tom, čo sa úradu v apríli ujal etiópsky premiér Abiy Ahmed, ktorý okamžite začal presadzovať reformy, vrátane rýchleho prijatia mierovej dohody s Eritreou. Predstavitelia oboch krajín potom 9. júla v Asmare podpísali deklaráciu, ktorá oficiálne uzavrela pohraničnú vojnu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Afrika #Etiópia #Eritrea