Izrael zadržal pri brehoch Gazy loď s aktivistami proti námornej blokáde

Izraelské námorníctvo v sobotu oznámilo, že zadržalo pri pobreží palestínskeho Pásma Gazy loď s aktivistami, protestujúcimi proti blokáde tejto palestínskej enklávy. Ide už o druhé zadržané protestné plavidlo za necelý týždeň, informovala agentúra AFP.

04.08.2018 16:47
debata (33)

Izraelská armáda spresnila, že sa zadržaná motorová plachetnica plavila pod švédskou vlajkou, niesla názov Sloboda pre Gazu a na jej palube sa nachádzalo 12 osôb. Zadržaná vraj bola „v súlade s medzinárodnými zákonmi“ a bola eskortovaná do prístavu Ašdod na juhu Izraela.

Cestujúcich posadia do lietadiel, mieriacich do ich krajín

Cestujúci na lodi sú väčšinou zo Švédska, ale aj Nemecka, Británie, Španielska, Francúzska a Kanady. Všetci budú posadení do lietadiel mieriacich do ich krajín, uviedla hovorkyňa izraelského imigračného úradu.

Zadržaná plachetnica viezla hlavne lieky a zdravotnícke potreby a dvaja z jej cestujúcich sú novinári, povedal predstaviteľ skupiny Ship to Gaza (Loď do Gazy), ktorá plavbu zorganizovala.

Minulú nedeľu zadržali izraelskí námorníci pri brehoch Pásma Gazy loď Awda (arabsky Návrat). Tá niesla nórsku vlajku a na palube mala 22 osôb.

Blokáda Pásma Gazy trvá od roku 2007

Blokádu Pásma Gazy zaviedli Izrael a Egypt v roku 2007 potom, čo oblasť ovládlo hnutie Hamas. Blokáda a konflikt Hamasu s Izraelom spôsobili na tomto území ekonomickú krízu. Podľa Úradu OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA) je okolo 80 percent zo zhruba dvoch miliónov obyvateľov Pásma Gazy odkázaných na medzinárodnú pomoc.

Izrael zdôvodňuje námornú blokádu Pásma Gazy snahou zabrániť dodávkam zbraní militantom v pásme, vrátane vládnuceho hnutia Hamas. Opakovane pritom zdôrazňuje, že všetky humanitárne dodávky pre obyvateľov môžu byť dopravené do Pásma Gazy cez izraelský prístav Ašdod.

Palestínčania proti blokáde protestujú od konca marca

Palestínčania v Gaze protestujú od konca marca proti zlým životným podmienkam a žiadajú možnosť vrátiť sa na územie, ktoré bolo domovom ich predkov, ale ktoré sa v súčasnosti nachádza v Izraeli. Od začiatku protestov 30. marca izraelská paľba usmrtila už 156 Palestínčanov. Zabitý bol za tú dobu jeden izraelský vojak.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Palestína #Pásmo Gazy #zadržanie