Drúzi požadujú zmenu kontroverzného izraelského zákona

Nový izraelský zákon o "národnom štáte" vyvolal pobúrenie aj medzi drúzmi, najintegrovanejšou menšinou v židovskom štáte, čo prinútilo izraelského premiéra Benjamina Netanjahua požadovať korekciu predmetnej legislatívy. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

04.08.2018 21:09
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (19)

Netanjahu tento zákon, ktorý stanovuje, že právo na sebaurčenie v krajine majú iba židia, obhajuje. Jeho konzervatívna vláda však od drúzskej komunity dostala prudkú odozvu, hoci parlament tento zákon schválil 19. júla po niekoľkých rokoch vášnivých diskusií. Drúzi sú hlavnou arabskou minoritou Izraela.

Drúzi zákon odsúdili, Turecko označilo legislatívu za rasistickú

Netanjahu sa vo štvrtok stretol s drúzskymi lídrami v Tel Avive. Tí daný zákon odsúdili, zatiaľ čo Turecko označilo legislatívu za rasistickú a znepokojenie v tomto ohľade vyjadrila aj Európska únia. Netanjahu vyhlásil, že „národný zákon“ bol potrebný na odrazenie palestínskeho spochybňovania židovského sebaurčenia.

„Vnímame to ako diskriminačný zákon, ktorý sa nevyjadruje o našom občianstve. Premiérovi sme povedali, že nebudeme môcť žiť v štáte, kde polovica obyvateľstva, najmä taká lojálna ako drúzi, sa cíti vylúčená,“ vyhlásil Ráfik Halabí z delegácie drúzskych lídrov po tom, ako sa stretla aj s izraelským prezidentom Reuvenom Rivlinom.

Drúzski muži sú v Izraeli odvádzaní do armády; na rozdiel od iných arabských menšín, ktoré sa často identifikujú ako palestínske. Drúzi sú tu tiež aktívni v regionálnych vládach i médiách.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #kontroverzný zákon