Kórea a KĽDR si vymenili zoznam rozdelených rodín

Južná a Severná Kórea si v sobotu vymenili zoznamy ľudí, ktorí sa zúčastnia na nadchádzajúcom stretnutí rodín rozdelených vojnou na Kórejskom polostrove v rokoch 1950-53. Informuje o tom agentúra Jonhap.

04.08.2018 21:52
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (4)

Oba štáty si vymenili zoznamy v bývalej hraničnej obci Pchanmundžom. Soul dodal listinu s menami 93 osôb, kým na zozname Pchjongjangu figurovalo 88 mien. Ľudí vybrali na dve kolá rodinných stretnutí, ktoré sa uskutočnia 20.-26. augusta v rekreačnom stredisku v Diamantových horách na východe KĽDR.

Prvé stretnutie svojho druhu

Väčšina osôb na zoznamoch má vyše 80 rokov. Podujatie je výsledkom dohody z aprílového summitu predstaviteľov oboch krajín. Stretnutie bude prvým svojho druhu od októbra 2015. Od historicky prvého medzikórejského summitu v roku 2000 sa uskutočnilo už 20 kôl stretnutí rozdelených rodín.

Podľa vládnych zdrojov požiadalo k máju o stretnutie s odlúčenými členmi svojich rodín vyše 130-tisíc Juhokórejčanov. Oba štáty sú technicky stále vo vojnovom stave, keďže konflikt sa ukončil iba prímerím a nie mierovou dohodou.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Severná Kórea #Južná Kórea #rozdelené rodiny