Vo švajčiarskych Alpách spadli dve lietadlá

V sobotu dopoludnia zahynula miestna štvorčlenná rodina pri nehode malého lietadla v kantóne Nidwalden. Neskôr sa v Alpách zrútilo historické lietadlo.

05.08.2018 09:38 , aktualizované: 18:07
havária, lietadlo, nehoda, švajčiarsko, alpy,... Foto: ,
Miesto havárie vyhliadkového letu v Alpách.
debata (12)

Vo Švajčiarsku sa zrútilo historické lietadlo

Historické lietadlo Junkers Ju-52, pri ktorého havárii vo švajčiarskych Alpách zahynulo v sobotu všetkých 20 osôb na palube, sa počas vyhliadkového letu zrútilo takmer vertikálne a vo vysokej rýchlosti. Potvrdila to v nedeľu polícia, ktorú cituje agentúra AP.

Podľa úradov pôjde o náročné vyšetrovanie nehody, keďže trojmotorové lietadlo nemeckej výroby z roku 1939 pravdepodobne nemalo záznamník palubnej komunikácie ani zapisovač letových údajov, uviedol Daniel Knecht zo Švajčiarskeho úradu pre bezpečnosť v doprave (SUST).

Lietadlo, ktoré prevádzkovala švajčiarska spoločnosť Ju-Air, narazilo do západného svahu vrchu Piz Segnas nad obcou Flims v kantóne Grisons. K nárazu došlo približne vo výške 2540 metrov nad morom. Polícia uviedla, že posádka nevyslala pred nehodou žiadne núdzové volanie.

Zahynulo všetkých 20 ľudí na palube

V lietadle zahynulo 11 mužov a deväť žien. Väčšinu z obetí tvoria Švajčiari, tri osoby pochádzali z Rakúska. Obete boli vo veku 42–84 rokov. Posádku tvorili dvaja piloti a jeden člen letového personálu. Úrady vylúčili kolíziu s iným lietadlom či zrážku s bariérou, napríklad elektrickým vedením.

Zároveň neexistujú indície pre prípadný zločin ani pre to, že lietadlo prišlo o časti trupu pre haváriou. Lietadlo viezlo pasažierov späť z dvojdňového výletu z mesta Locarno na juhu krajiny na svoju základňu v Dübendorfe pri Zürichu. Úrady boli informované o havárii 50 minút po štarte.

Spoločnosť zrušila všetky lety

Spoločnosť Junkers vyrobila v rokoch 1932–1952 takmer 5000 lietadiel tohto typu. Exempláre, ktoré používa Ju-Air, sú bývalé lietadlá švajčiarskych vzdušných síl a boli vyradené zo služby v roku 1981. Ju-Air začala prevádzkovať vyhliadkové lety historickými lietadlami v roku 1983.

Ju-Air, ktorá má vo svojej letke ďalšie dva stroje Ju-52, po sobotňajšej tragédii až do odvolania zrušila všetky lety.

Firma lieta na vyradených strojoch

Firma Ju-Air je spolok priateľov švajčiarskeho vojenského letectva, ktorý od neho roku 1981 prevzal tri vyradené stroje. Teraz si ich záujemcovia často rezervujú pre vyhliadkové lety nad Alpami. Lietadlá štartujú z vojenského letiska Dübendorf.

Lietadlo Junkers Ju-52 na archívnej snímke... Foto: TASR/AP, Susanne Venditti
Švajčiarsko lietadlo Junkers pád obete, havária, nehoda Lietadlo Junkers Ju-52 na archívnej snímke počas vyhliadkového letu vo švajčiarskych Alpách.

Obeťami druhej havárie sú rodičia s deťmi

Havária v Graubünden je jedným z dvoch sobotňajších leteckých nešťastí vo Švajčiarsku. Už dopoludnia zahynula miestna štvorčlenná rodina pri nehode malého lietadla v kantóne Nidwalden. Stroj, ktorý mieril do Francúzska, sa zrútil do lesného porastu, ktorý začal horieť. Záchranári tak mohli k miestu nešťastia až po uhasení požiaru.

Médiá bezprostredne po havárii informovali, že malé lietadlo sa zrútilo v sobotu ráno v ťažko dostupných lesoch pri meste Hergiswil, ležiacom asi desať kilometrov južne od mesta Luzern v kantóne Nidwalden v strednej časti Švajčiarska.

Situáciu skomplikoval lesný požiar

Lietadlo po páde spôsobilo lesný požiar a plamene stroj úplne zničili.

„Ešte predtým, ako sa mohli záchranári dostať na miesto, musel požiar v zalesnenej oblasti uhasiť vrtuľník a musela sa vyčistiť cesta k vraku,“ uviedla polícia.

Záchranári našli na mieste štyri telá. Vyšetrovaním sa zistilo, že ide o rodičov s dvoma malými deťmi. Smerovali do Francúzska. Príčina havárie je predmetom vyšetrovania.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #letecká havária