Ozbrojenci z IS zavraždili jedného zo zajatcov zo Suvajdy

Ozbrojenci zo samozvaného Islamského štátu (IS) zavraždili mladého muža, ktorý bol v skupine desiatok drúzskych zajatcov unesených minulý mesiac pri útokoch islamistov v juhosyrskej provincii Suvajdá. Oznámili to v nedeľu dva sýrske internetové spravodajské portály a exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva (SOHR).

05.08.2018 12:20
dará, sýria Foto: ,
Ofenzíva Asadovej armády v sýrskej provincii Dará.
debata (20)

Sýrske weby informovali, že na záberoch zverejnených IS, je zachytená „poprava“ 19-ročného študenta Muhannada abú Ammara, ktorému islamisti odrezali hlavu. Ammar bol jedným z viac ako troch desiatok zajatcov, ktorých ozbrojenci IS uniesli 25. júla pri koordinovaných útokoch na mesto Suvajdá a okolité dediny. Podľa SOHR ide o prvého zavraždeného zajatca.

SOHR tvrdí, že džihádisti žiadajú oslobodenie bojovníkov IS zajatých vládnymi vojakmi pri bojoch v susednej provincii Dará. Islamský štát sa k únosom v provincii Suvajdá neprihlásil, miestne zdroje ale podľa agentúry AFP uvádzajú, že rodiny unesených dostali fotografie a videá zachytávajúce ich blízkych na telefóny.

Rusko rokuje o prepustení zajatcov

V piatok jeden z najvyšších drúzskych hodnostárov v Sýrii agentúre AFP povedal, že Rusko, ktoré je spojencom prezidenta Bašára Asada, rokuje s IS o prepustení zajatcov.

Pri útokoch v provincii Suvajdá džihádisti zabili vyše 250 ľudí, väčšinou civilistov z niekoľkých dedín na severe provincie. Najmenej 36 drúzskych žien a detí navyše uniesli a nezvestných bolo tiež 17 mužov.

Provincia Suvajdá je obývaná prevažne drúzmi, ktorí sú podobne ako aláviti prezidenta Bašára Asada, šíitsku sektou.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #zajatci #Islamský štát