Izraelský premiér po proteste obhajuje zákon o národnom štáte

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu obhajoval v nedeľu nedávno prijatý zákon, ktorý definuje Izrael ako národný štát židovského ľudu. Stalo sa tak po tom, ako desaťtisíce ľudí demonštrovali v sobotu v izraelskom meste Tel Aviv, aby voči tomuto zákonu vyjadrili svoj nesúhlas. Informovala o tom agentúra AP.

05.08.2018 15:57
Benjamin Netanjahu Foto: ,
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
debata (8)

Netanjahu ubezpečil, že zákon občanom neubližuje a bol potrebný na to, aby „pre ďalšie generácie zabezpečil budúcnosť Izraela ako štátu židovského národa“.

Menšiny majú zo zákona obavy

Sobotňajšie protestné zhromaždenie zorganizovala nábožensko-etnická komunita drúzov. Drúzovia, ako aj ďalšie menšiny v Izraeli majú obavy, že novoprijatý zákon zhorší ich postavenie v izraelskej spoločnosti a urobí z nich občanov druhej kategórie.

Príslušníci drúzskej komunity sú pritom známi svojou lojalitou k štátu, v izraelskej armáde slúžia na vlastnú žiadosť a mnohí z nich sa vypracovali na vysoké pozície nielen v ozbrojených silách, ale i v politike.

Netanjahu povedal, že „hlboké prepojenie s príslušníkmi drúzskej komunity“ je nevyhnutné a že ministerský výbor „tento vzťah i dané záväzky“ zlepší.

Zákon zabránil Palestínčanom získať v Izraeli trvalý pobyt

Netanjahu ďalej podľa agentúry DPA uviedol, že príslušný zákon poskytol prostriedky na to, aby zabránil Palestínčanom získať v tomto židovskom štáte trvalý pobyt. „Tento zákon pomáha zamedziť pokračujúci nekontrolovateľný vstup Palestínčanov do Izraela,“ dodal.

Kontroverzný zákon o národnom štáte schválili poslanci Knesetu 19. júla počtom hlasov 62 k 55. Zákon nekritizujú len príslušníci národnostných menšín, ale aj mnohí izraelskí Židia vrátane prezidenta Reuvena Rivlina.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Benjamin Natanjahu #kontroverzný zákon