Indonézsky ostrov Lombok postihlo ďalšie zemetrasenie, hlásené tri obete

Indonézsky ostrov Lombok navštevovaný hojne turistami dnes postihlo silné zemetrasenie, ktoré si podľa agentúr vyžiadalo okolo 40 obetí na životoch a desiatky zranených. Agentúra AP uvádza 39 obetí, Reuters píše o 32. Vzhľadom k výpadku prúdu na väčšine ostrova Lombok je situácia neprehľadná. Otrasy mali intenzitu sedem stupňov a cítiť boli aj na susednom ostrove Bali. Úrady vydali varovanie pred prívalovou vlnou cunami, ktoré však čoskoro odvolali. Letiská na ostrovoch Lombok a Bali podľa Reuters fungujú v normálnej prevádzke.

05.08.2018 16:10 , aktualizované: 21:11
indonézia, zemetrasenie, dom, zničený Foto: ,
Zničený dom po zemetrasení v dedine Sajang na ostrove Lombok.
debata (1)

Tvrdenie predstaviteľov úradu pre riešenie prírodných katastrof o počte obetí sa rozchádzajú. Jeden z nich potvrdil agentúre Reuters 32 mŕtvych, iný agentúre AP povedal, že obetí je 39. Údaje o zranených sa stále zhromažďujú.

Podľa svedkov sa intenzita prvého z otrasov stupňovala a trval niekoľko sekúnd, po ňom nasledovali ďalšie. Zemetrasenie podľa úradov poškodilo budovy na Lomboku aj na Bali vrátane obchodného domu a letiskového terminálu, kde spadli strešné panely. Na videozáznamoch z Bali sú vidieť kričiaci ľudia vybiehajúci v panike z domov a hojdajúce sa automobily. Na Lomboku vojaci a záchranári prenášali zranených do evakuačného strediska na nosidlách aj v kobercoch.

Šéf miestnej polície na severnom Lomboku uviedol, že na ostrove došlo k výpadku elektriny, takže nebolo možné posúdiť celú situáciu, a že zemetrasenie si zatiaľ vyžiadalo tri obete na životoch. Kvôli výpadku prúdu bolo na pol hodiny evakuované lombocké letisko.

Indonézske úrady najprv vydali varovanie pred najnižšou úrovňou cunami, neskôr ho ale zrušili. V troch dedinách boli zaznamenané malé, zhruba 15 centimetro­vé vlny.

Oblasť postihlo zemetrasenie aj minulý týždeň

Agentúra Reuters uviedla, že dnešné otrasy spôsobili paniku medzi obyvateľmi a turistami, oba ostrovy sú totiž obľúbeným miestom pre dovolenky. Oblasť navyše postihlo zemetrasenie aj minulý týždeň, kedy si otrasy o sile 6,4 stupňa vyžiadali takmer dve desiatky obetí a spôsobili značné materiálne škody. Niekoľko stoviek ľudí po nich zostalo až dva dni uväznených na svahoch miestnej sopky.

Ohnisko dnešného zemetrasenia bolo v pomerne plytkej hĺbke asi desiatich kilometrov, podobne ako 29. júla, keď mali otrasy ohnisko v hĺbke asi siedmich kilometrov.

Ľudia na Bali po dnešných otrasoch vybiehali z hotelov, domov a reštaurácií, uviedla agentúra Reuters. „Všetci hoteloví hostia bežali von, tak sme tiež utekala na ulicu,“ opísala udalosti austrálska turistka. Dodala, že miestni sa snažili ľudí upokojiť, aby neprepadali panike.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #indonézia #lombok