Búrka odhodlania arabskej koalície spôsobuje Jemenčanom genocídu

"Výsledkom minulotýždňového, v poradí ďalšieho náletu v Jemene, ktorý uskutočnila podľa viacerých zdrojov arabská koalícia vedená Saudskou Arábiou a podporovaná USA, je zatiaľ 52 mŕtvych civilistov a ďalších viac ako 130 zranených," informoval Abderrachman al Džaralal, šéf zdravotníkov v jemenskej provincii Hudajdá. Podľa neho počet obetí útoku Rijádu nemusí byť konečný.

06.08.2018 09:02
jemen, saná, dieťa Foto: ,
Dieťatko liečiace sa na choleru v zdravotníckom centre v hlanom meste Jemenu Saná.
debata (10)

"Väčšinu obetí tvoria už dovtedy ranení pacienti, ktorých do nemocnice As Saurá v prístavnom meste Hudajdá zvážali jasne označené sanitky. Vozidlá, ktoré nezasiahli strely, dostali zásah na spiatočnej ceste v snahe nájsť bezpečný úkryt,“ informoval panarabský spravodajský server televízie Al Arabíja.

„Nikoho sme nebombardovali. Za útokom sú šiítski povstalci huthiovia podporovaní Teheránom,“ reagoval podľa známeho „najlepšia obrana je útok“ hovorca arabskej koalície Turki al Malikí citovaný panarabskou televíziou Al Arabíja.

V dôsledku ilegálnej agresie Saudskej Arábie a jej spojencov je osem miliónov Jemenčanov na pokraji hladomoru, pričom 18 z 26 miliónov obyvateľov krajiny žije v oblastiach kontrolovaných huthiami.
odborníčka na blízkovýchodnú problematiku Tereza Spencerová

Samotnú pomoc Iránu však od začiatku spochybňuje väčšina odborníkov, podľa ktorých ide iba o zámienku na agresiu Rijádu. Práve koalícia vedená monarchiou vyostrila situáciu svojím vpádom do Jemenu v marci 2015. Operáciu Búrka odhodlania proti povstalcom aktívne podporili politickí trpaslíci z Perzského zálivu Bahrajn, Katar, Kuvajt a Spojené arabské emiráty. Neskôr sa k nimi pridali Egypt, Jordánsko, Maroko, Pakistan a Sudán.

Z nebies padá hlavne smrť

Štvrtkový masaker sa stal krátko po tom, čo americká spravodajská televízia CNN priniesla exkluzívnu reportáž o humanitárnej pomoci miliónom trpiacich Jemenčanov. Diváci mohli sledovať, ako v nočnom šere posádka vojenského lietadla zhadzuje na padákoch obrovské balíky so základnou pomocou trpiacim hlavne smädom a hladom. Výsledkom je podvýživa, cholera a ďalšie nemoci. Diváci CNN však už nemali možnosť vidieť, ako približne v rovnakom čase padajú z nebies na hlavy jemenských civilistov aj rakety a bomby kúpené Rijádom hlavne v USA.

„V dôsledku ilegálnej agresie Saudskej Arábie a jej spojencov je osem miliónov Jemenčanov na pokraji hladomoru, pričom 18 z 26 miliónov obyvateľov krajiny žije v oblastiach kontrolovaných huthiami,“ pripomenula na svojom blogu aj analytička a odborníčka na blízkovýchodnú problematiku Tereza Spencerová. V tejto súvislosti nielen ona poukázala na známu skutočnosť, podľa ktorej povstalci sú obkľúčení saudskoarabskými silami a Rijádom platenými žoldniermi. Pobrežie Jemenu blokuje loďstvo monarchie, ako aj americké námorníctvo.

Vojna všetko zmenila

„Pritom práve jediná trasa, ktorou sa do Jemenu dostáva až 70 percent humanitárnej pomoci OSN, prístav Hudajdá, je dnes cieľom útokov arabskej koalície,“ dodáva Spencerová s tým, že chudobný Jemen ešte pre agresiou dovážal až 90 percent základných potravín cez Saudskú Arábiu. Ibaže vojna trvajúca od roku 2014 všetko zmenila.

V konflikte stoja dnes proti sebe šiítski povstalci a vláda prezidenta Abdar Mansúra Hádího. Vojna si doteraz vyžiadala už viac ako 10-tisíc životov. Svoje domovy opustili viac ako tri milióny Jemenčanov.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #genocída #hladomor #jemenský konflikt