Do Ruska previezli telá zavraždených novinárov, podrobia ich expertízam

Telá ruských novinárov, ktorí boli minulý týždeň zavraždení v Stredoafrickej republike (SAR), previezli v nedeľu do Moskvy, kde ich podrobujú expertízam.

06.08.2018 09:50
debata (14)

Podľa agentúry Interfax o tom informovala hovorkyňa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (Sledkom) Svetlana Petrenková. Dodala, že cieľom expertíz na súdnom lekárstve je určiť príčinu smrti.

Petrenková informovala, že príbuzní zavraždených sú v tomto prípade poškodenou stranou a boli vypočutí v rámci vyšetrovania. Na výsluch boli predvolaní aj kolegovia, známi a ďalšie osoby, ktoré by mohli mať informácie súvisiace s vyšetrovaním, uviedla hovorkyňa.

Obeťami útoku, ku ktorému došlo v SAR začiatkom týždňa, sa stali novinár Orchan Džemaľ, režisér a dokumentarista Alexandr Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko.

Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy chceli ruskí novinári navštíviť v SAR základňu, na ktorej údajne prechádzajú výcvikom žoldnieri z Ruska. Na základňu ich však nevpustili, pretože nemali akreditáciu od ministerstva obrany SAR.

Na tejto základni pôsobí aj súkromná vojenská spoločnosť známa pod názvom Vagnerova skupina, spájaná s oligarchom Jevgenijom Prigožinom, o ktorom sa v ruských médiách píše ako o „Putinovom kuchárovi“. Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa podľa Echa Moskvy zapojili do bojových operácií v Donbase a pôsobia aj v Sýrii.

Okrem Sledkomu, ktorý sa prípadom zaoberá pre podozrenie z vraždy, sa k vyšetrovaniu smrti ruských novinárov pripojili aj experti z OSN.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #pitva #Stredoafrická republika