Nemecko protiprávne deportovalo migranta do Číny

V Nemecku vyšiel najavo ďalší prípad protiprávne deportovaného migranta, tentoraz do Číny. Ide o 23-ročného ujgurského žiadateľa o azyl, ktorý bol tento rok 3. apríla v Mníchove poslaný letecky do Pekingu, hoci o jeho druhej žiadosti o udelenie azylu v tom čase ešte nebolo rozhodnuté. Informoval bavorský minister vnútra Joachim Herrmann.

06.08.2018 18:51
Joachim Herrmann Foto: ,
Bavorský minister vnútra Joachim Herrmann.
debata (18)

Minister v písomnej odpovedi na otázku poslankyne Spolkového snemu za stranu Zelených Margarete Bauseovej uviedol, že chyba sa stala, keď Spolkový úrad pre migráciu a utečencov (BAMF) neinformoval bavorský cudzinecký úrad v Mníchove o druhej žiadosti dotknutého. BAMF to popiera a tvrdí, že informáciu zaslal faxom, o čom existuje potvrdenie.

Bauseová incident označila za „škandalózne zlyhanie úradov“. Ministerstvo zahraničia podľa nej musí tohto muža nájsť a vrátiť späť. „Ide o život,“ zdôraznila. Herrmann, ktorého ministerstva sa udalosť nijako netýka, hovorí o pravdepodobnom „komunikačnom probléme medzi spolkovým úradom a oddelením krajskej správy“.

Ujgurskí občania sa dlhodobo sťažujú na útlak

Deportovaný muž pochádza z Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na západe Číny, kde žije približne deväť miliónov menšinových moslimských Ujgurčanov. Tí si dlhodobo sťažujú na kultúrny a náboženský útlak zo strany Pekingu. Niekedy oblasťou zmietajú nepokoje, ktoré čínske úrady pripisujú islamistom usilujúcim sa o vytvorenie samostatného štátu s názvom Východný Turkestan. Za posledné roky si násilie vyžiadalo stovky obetí.

Od roku 2016 sa v Sin-ťiangu podľa západných médií represie výrazne zostrili. Bolo tam postavených niekoľko stoviek pracovných táborov a podľa organizácie Human Rights Watch sú bežne porušované ľudské práva.

Prvú žiadosť o azyl zamietli v roku 2016

Prvú žiadosť deportovaného ujgurského žiadateľa o azyl nemecké úrady zamietli v roku 2016, pretože dospeli k presvedčeniu, že muž nie je prenasledovaný, pretože z Číny vycestoval legálne s platnými dokumentmi. Mladík uviedol ako dôvod žiadosti, že ho čínske úrady obviňujú z účasti na protičínskych nepokojoch v roku 2009 a z vraždy. Pohovor v súvislosti s druhou žiadosťou bol stanovený na 3. apríla, teda na deň, kedy bol z Nemecka deportovaný. Čo je s ním teraz, nikto nevie.

V júli nemecké úrady riešili prípady dvoch nezákonne deportovaných migrantov. V jednom prípade išlo o dvadsaťročného Afgánca, u ktorého je šanca, že sa do Nemecka vráti. V druhom prípade potom mesto Bochum poslalo bývalého bodyguarda teroristického vodcu Usámu bin Ládina do Tuniska, hoci súd konštatoval, že vyhostený zatiaľ byť nemôže. Toto rozhodnutie ale bolo odovzdané s oneskorením.

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Čína #deportácia #migrant