USA musia podľa Rúháního obnoviť dôveryhodnosť, ak chcú rokovať

Teherán môže so Spojenými štátmi vyjednávať, jedine ak Washington po odstúpení od jadrovej dohody dokáže, že je mu možné dôverovať. Povedal to iránsky prezident Hasan Rúhání v prejave, ktorý vysielala iránska televízia. Americký prezident Donald Trump v máji odstúpil od medzinárodnej dohody s Iránom a v pondelok podpísal príkaz k obnove protiíránských sankcií.

06.08.2018 20:58
Ruhání Foto: ,
Iránsky prezident Hasan Ruhání.
debata (6)

V júli však ponúkol, že je pripravený na rokovania s Rúháním kedykoľvek a bezpodmienečne. Rúháního poradca o deň neskôr vyhlásil, že ak chcú USA s Iránom vyjednávať, musia sa vrátiť k dohode.

„Vždy sme naklonení k diplomacii a rokovaniam … Ale to si vyžaduje čestnosť … USA obnovujú sankcie proti Iránu a odstupujú od jadrovej dohody (z roku 2015) a potom s nami chcú rokovať,“ vyhlásil Rúhání. Trumpovu ponuku na rokovania označil za „nezmyselnú“. „Je nezmyselné spájať rozhovory a sankcie. Zavádzajú (USA) sankcie proti iránskym deťom, chorým a proti národu,“ vyhlásil v pondelok Rúhání.

Irán považuje Trumpovu výzvu za propagandu

Trumpovu výzvu k priamym rozhovorom označil za vyhlásenie určené domácemu publiku. V Iráne to má vraj vyvolať chaos.

Šéf iránskej diplomacie Mohammad Džavád Zarif tiež Trumpove pozvanie k rozhovorom považuje za propagandu. Trumpovi podľa neho nemožno dôverovať.

USA spolu s piatimi ďalšími štátmi, EÚ a Iránom v roku 2015 podpísali dohodu, ktorá mala dočasne spomaliť iránsky jadrový program výmenou za zrušenie sankcií. Trump dohodu od svojej kampane označoval za zlú a sľúbil, že z nej odstúpi. Prvú sériu sankcií začnú USA proti Iránu uplatňovať od utorka, ďalšie potom od jesene.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irán #Hasan Rúhání #Donald Trump #jadrová dohoda