Rusko recipročne vyhostilo dvoch gréckych diplomatov

Ruská vláda nechala vyhostiť dvoch gréckych diplomatov, čím odpovedala na rovnaký krok Grécka z predošlého mesiaca. Podľa pondelkového vyhlásenia, z ktorého citovala tlačová agentúra AP, si ministerstvo zahraničných vecí v Moskve predvolalo gréckeho veľvyslanca Andreasa Friganasa, aby ho oboznámilo s touto odozvou na "nepriateľské činy" zo strany Atén.

06.08.2018 21:29
Británia Skripaľ dcéra vyhlásenie prvé Foto: ,
Dcéra bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa Julija, ktorá čelila spolu s otcom v Salisbury útoku nervovoparalytickou látkou, následkom čoho, sa mnohé krajiny rozhodli vyhostiť ruských diplomatov.
debata (3)

Ruský rezort diplomacie pritom neuviedol mená gréckych diplomatov, ktorým nariadil opustiť hostiteľskú krajinu.

Grécko vyhostilo ešte v júli dvoch diplomatov, ktorí pôsobili na veľvyslanectve Ruska v Aténach. Dôvodom boli podozrenia, že pomáhali financovať protesty proti dohode o ukončení dlhoročného sporu medzi Gréckom a Macedónskom, ktorého predmetom bol názov druhej z menovaných krajín.

Rusko je proti rozširovaniu Aliancie o krajiny, ktoré boli pod vplyvom Moskvy

Uzavretie takejto dohody má umožniť Macedónsku vstup do NATO, ktorého členom je i Grécko. Ako však uviedla AP, Rusko je dôrazne proti rozširovaniu Aliancie o krajiny, ktoré boli kedysi pod vplyvom Moskvy. Ruskí predstavitelia podozrenia gréckej vlády odmietli s tým, že ich vyslovila pod nátlakom zo strany iných členov NATO. Už krátko po vyhostení ruských diplomatov Moskva avizovala, že pristúpi k recipročnému kro­ku.

Napriek svojej podpore rozširovania NATO sa grécka ľavicovo orientovaná vláda doposiaľ zasadzovala za zlepšenie vzťahov medzi Ruskom a Západom. Grécko sa nepridalo ani ku koordinovanému vyhosťovaniu personálu ruských veľvyslanectiev z viacerých západných krajín po marcovom otrávení bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry v Anglicku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Rusko #vyhostenie #diplomati