Požiar pri železničnej trati v Nemecku je už pod kontrolou

Požiar, ktorý vypukol v utorok popoludní pri železničnej trati Kolín nad Rýnom-Frankfurt nad Mohanom a ktorý sa rozšíril v lokalite aj na viacero obytných domov v meste Siegburg v nemeckej spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko, sa vo večerných hodinách podarilo stovkám nasadených hasičov dostať pod kontrolu. Práce na likvidácii potenciálnych ložísk opätovného vznietenia budú však pokračovať po celú noc.

07.08.2018 18:34 , aktualizované: 22:14
Nemecko trať železnica dom požiar evakuácia... Foto: ,
Hasiči sa snažia uhasiť požiar domov pri železničnej stanici.
debata

Informovali o tom Západonemecký rozhlas (WDR) i tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na policajné zdroje.

Plamene výrazne poškodili najmenej deväť budov. Desiatky občanov museli hasiči evakuovať do bezpečia, konkrétne do priestorov jednej z miestnych základných škôl.

Údaje o počte zranených sa líšia

Údaje o počte zranených sa výrazne rozchádzajú, polícia hovorila o najmenej 40, hasiči o 12, pričom rozdiel vyplýva z posúdenia ľudí s ujmou na zdraví. Polícia do počtu zarátala všetky osoby, ktorých stav si vyžiadal pomoc zdravotníkov, teda aj ľudí s problémami kardiovaskulárneho systému, v šokovom stave a podobne, kým hasiči výlučne osoby s popáleninami.

Aj čísla o počte hospitalizovaných, respektíve ťažko zranených sa zrejme podarí spresniť až v stredu.

Podľa aktualizovaného spravodajstva internetového vydania denníka Bild, odvolávajúceho sa na kompetentné orgány, utrpelo zranenia 28 ľudí, z toho traja vážne.

Trať zostala uzavretá

Železničná trať, ktorá má v dopravnom systéme spolkovej republiky mimoriadny význam, zostáva v plnom rozsahu uzavretá.

Súpravy ICE už popoludní na úseku pozdĺž rieky Rýn odkláňali, čo spôsobilo ich asi 90-minútové meškanie. Viacero súprav rýchlodráhy, ale aj regionálnych vlakov napokon nevypravili vôbec.

V úseku Hennef-Troisdorf premávali dočasne autobusy.

Príčinu požiaru objasní vyšetrovanie

O príčinách požiaru sa zatiaľ iba špekuluje, objasní ich až vyšetrovanie.

Explózie, ktoré sa ozývali v oblasti, spájajú odborníci s plynovými fľašami v domoch zasiahnutých plameňmi.

Miestne orgány však nevylučujú, že na svahoch pri trati začalo horieť po iskrení z niektorej z okoloidúcich vlakových súprav, pre čo boli vďaka mimoriadnym teplotám a suchu v regióne vytvorené „ideálne“ podmienky. Rozšíreniu plameňov napomohlo aj veterné počasie v lokalite.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #požiar #železnica