KĽDR nepodnikla kroky k denuklearizácii, vyhlásil Trumpov poradca

Severná Kórea nepodnikla kroky vedúce k denuklearizácii. Vyhlásil to v utorok poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton a jednoznačne zamietol myšlienku skorého stiahnutia sankcií uvalených na Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR), píše agentúra DPA.

07.08.2018 18:59
john bolton Foto: ,
Poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť John Bolton.
debata (12)

„Spojené štáty konajú v súlade so singapurskou deklaráciou. To iba Severná Kórea nepodnikla podľa nás nevyhnutné kroky na denuklearizáciu,“ konštatoval poradca pre stanicu Fox News.

Bolton narážal na spoločné vyhlásenie prezidenta USA Donalda Trumpa a severokórejského vodcu Kim Čong-una po ich júnovom summite v Singapure.

Washington neustúpi

„Myšlienka, že zmiernime sankcie len preto, že tak povie Severná Kórea, nie je niečo, o čom by sa uvažovalo,“ odpovedal na margo výziev Pchjongjangu. Zdôraznil, že Washington neustúpi, pokiaľ nedôjde k posunu ohľadne denuklearizácie.

Bolton ďalej pokračoval, že Severná Kórea by mala Spojeným štátom vrátiť telesné pozostatky všetkých vojakov USA a ich spojencov, nie len tie, ktoré vrátili nedávno.

„Pokiaľ si skutočne na polostrove prajú mier, ako to hovoria, môžu tak urobiť aj sami a nepotrebujú žiadne vyjednávanie,“ uzavrel.

Spojené štáty sú podľa Boltona pripravené s Pchjongjangom podniknúť ďalšie rokovania na vysokej úrovni, v jadrovej otázke však treba napredovať.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #John Bolton