Za pondelkovú nehodu pri Bologni zrejme mohla nepozornosť

Za pondelkovú nehodu v blízkosti letiska v talianskej Bologni môže zrejme chvíľková nepozornosť, alebo mikrospánok, povedal v utorok vo verejnoprávnom rozhlase RAI prokurátor Giuseppe Amato. Na závery je podľa neho ale skoro. Pri zrážke cisterny s horľavými látkami a kamiónu zomrel 41-ročný vodič cisterny, ktorý napriek upozorneniam nespomalil. Pri následnom výbuchu a silnom požiari bolo ranených 145 osôb, uviedol taliansky minister dopravy Danilo Toninelli.

07.08.2018 22:45
Bologna, výbuch Foto: ,
Pohľad na miesto výbuchu.
debata

Vyššiemu počtu obetí zabránili dvaja policajti, ktorí počas niekoľkých minút medzi prvotným požiarom po zrážke a druhým výbuchom nasmerovali do bezpečnej vzdialenosti zvedavých motoristov. „Cesta bola plná ľudí, vystupovali z vozov a nehodu si natáčali. Dva až tri kilometre diaľnice boli zaplnené vozy,“ povedal policajt Giacomo Chiriatti v televízii Sky TG24. „Za šesť, sedem, osem minút sa nám podarilo dostať všetky autá z miesta. Potom došlo k silnej explózii ako z filmu o Hirošime a atómovej bombe,“ dodal.

Dva výbuchy, rozšíril sa požiar

Ihneď po zrážke sa ozval prvý výbuch a vozy začali horieť. O niekoľko minút neskôr nastal ďalší, podstatne mocnejší, ktorý spôsobil zosuv časti nadjazdu. Po silnej explózii nasledoval požiar, ktorý sa rozšíril na predajňu automobilov pod mostom a tam následne explodovalo niekoľko áut. Tlak výbuchov porozbíjal okná v niekoľkých budovách.

Ranených navštívil taliansky premiér

Niektorí z poranených majú popáleniny, ďalších porezali kúsky skla, ktoré po okolí rozmetal druhý výbuch. Medzi porezanými je aj 11 policajtov, ktorí sa chystali zasiahnuť na mieste nehody. Lekári ošetrili 120 osôb a 18 ďalších bolo hospitalizovaných. Desať pacientov sa nachádza na oddelení plastickej chirurgie, štyria na oddelení popálenín. Ranených v nemocnici v utorok navštívil taliansky premiér Giuseppe Conte.

Okružnou diaľnicou pri Bologni, kde sa nehoda udiala, prechádza väčšina automobilovej dopravy z juhu Talianska smerom na Benátky či k alpským tunelom a ďalej do Nemecka či Rakúska.

debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #výbuch #nehoda #požiar #Bologna