Počet obetí zemetrasenia v Indonézii rastie, nešťastie neprežilo najmenej 131 ľudí

Najmenej 131 mŕtvych si vyžiadalo zemetrasenie s magnitúdou 7,0, ktoré v nedeľu zasiahlo pobrežnú oblasť indonézskeho turistami vyhľadávaného ostrova Lombok.

08.08.2018 09:30
Indonézia zemetrasenie obete Foto: ,
Muž si berie svoje veci zo zničeného domu po zemetrasení na indonézskom ostrove Severný Lombok.
debata

Uviedla to v stredu agentúra DPA s odvolaním sa na hovorcu indonézskej agentúry pre zmierňovanie následkov katastrof Sutopa Nugroha.

Podľa neho sa objavili správy aj o ďalších obetiach, ale tie sa musia ešte overiť. Očakáva, že počet mŕtvych sa ešte zvýši.

Takmer 2 500 ľudí museli hospitalizovať s vážnymi zraneniami a viac ako 156 000 osôb stratilo strechu nad hlavou v dôsledku rozsiahleho poškodenia ich obydlí.

Úrady oznámili, že z troch odľahlých dovolenkových ostrovov odviezli loďou všetkých turistov, ktorí ich chceli opustiť vzhľadom na výpadky energie a poškodenie hotelov. Celkovo išlo o približne 5 000 ľudí.

K zemetraseniu došlo iba týždeň po tom, ako otrasy s magnitúdou 6,4 na ostrove Lombok pripravili o život 16 ľudí a vynútili si rozsiahlu evakuáciu turistov z oblasti vyhľadávanej sopky Rinjani.

Indonéziu často sužujú zemetrasenia vzhľadom na to, že sa nachádza na tzv. Ohnivom kruhu, kde sa odohráva až 90 percent všetkých zemetrasení na svete.

V decembri 2004 silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri indonézskom ostrove Sumatra vyvolalo vlnu cunami, ktorá vo vyše desiatich krajinách juhovýchodnej Ázie zabila 230 000 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #indonézia