Za obťažovanie žien bude vo Francúzsku pokuta do 750 eur

Pískanie či ponižujúce pokrikovanie na ženy na ulici vo Francúzsku môže vyjsť mužov draho. Francúzsky parlament po dlhej debate schválil minulý týždeň novelu zákona, ktorá umožňuje za obťažovanie žien na ulici alebo vo verejnej doprave dať pokutu vo výške 90 až 750 euro. Nový zákon nadobudne účinnosť v septembri.

08.08.2018 11:43
debata (13)

Do búrlivej debaty o sprísnení zákona proti sexuálnemu obťažovaniu prispel aj jeden zo zverejnených prípadov sexuálneho obťažovania v istej parížskej kaviarni. Zverejnené video zachytilo študentku architektúry, ktorá sa ohradila voči mužovi a jeho obscénnym narážkam. Ich konflikt sa skončil tým, že ju muž udrel do tváre. Vzápätí sa na obranu mladej ženy postavilo niekoľko ľudí v kaviarni a muž odišiel. Polícia prípad vyšetruje.

Viaceré ženy na sociálnych sieťach po zverejnení videa písali o tom, ako často sú terčom nepríjemného obťažovania, pričom útočníci sú čoraz agresívnejší. Štátna tajomníčka pre rodovú rovnosť Marlen Schiappaová dúfa, že nové opatrenia a hrozba pokuty budú na nich pôsobiť „odstrašujúco“. Odmietla však, že nový zákon znamená koniec koketovania vo Francúzsku.

Nový zákon sprísňuje aj posudzovanie znásilnenia neplnoletých a mal by uľahčiť usvedčovanie páchateľov. Pôvodne chcela vláda nastaviť nové pravidlá tak, aby sa pri sexuálnom styku dospelej osoby s neplnoletou osobou mladšou ako 15 rokov automaticky predpokladalo, že šlo o znásilnenie. To však súd odmietol ako protiústavné a pravidlá boli preto v legislatívnom procese upravené.

Podľa nových pravidiel sexuálny styk medzi osobou mladšou ako 15 rokov a dospelým môže byť považovaný za znásilnenie, ak bol sexuálny styk „zneužitím zraniteľnosti“. Niektorí právnici a mimovládne organizácie to odmietli ako nedostatočné opatrenie. „V konečnom dôsledku však aj tak stojíme pred tým, že dieťa má ísť na súd dokazovať, že bolo zneužité,“ povedala pre Deutsche Welle ľudskoprávna aktivistka Nikita Blanesová, ktorá upozornila, aké ťažké je pre obete prejsť dlhým súdnym procesom.

O zmenách pravidiel pri posudzovaní znásilnenia neplnoletých sa začalo hovoriť v súvislosti s dvoma prípadmi, ktoré vyvolali vo Francúzsku rozruch. Podľa terajšieho zákona sexuálny styk s dieťaťom do 15 rokov je považovaný za trestný čin, obžaloba však musí dokázať, že šlo o znásilnenie. Tak bol aj vlani zbavený viny 30-ročný muž, obvinený zo znásilnenia 11-ročného dievčaťa, pretože sa nepodarilo dokázať, že obeť so sexuálnym stykom nesúhlasila. Podobný prípad sa stal vo februári, keď bol viny zbavený 28-ročný muž, obvinený zo znásilnenia 11-ročného dieťaťa.

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #obťažovanie #práva žien #sexuálne obťažovanie