Erdoganov spojenec podporil referendum o zavedení trestu smrti

Krajne pravicový spojenec tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana prisľúbil, že predostrie v parlamente návrh na opätovné zavedenie trestu smrti, zrušeného v roku 2004, keď sa Turecko pokúšalo vstúpiť do Európskej únie. Informovala o tom v stredu agentúra DPA.

08.08.2018 18:53
Turecko, prezident, Recep Tayyip Erdogan Foto: ,
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.
debata (3)

„Návrh na trest smrti predložíme v parlamente. Poskytneme ho frakciám štyroch politických strán a požiadame o podporu,“ povedal predseda ultranacionalis­tickej Veľkej strany jednoty (BBP) Mustafa Destici.

„Ak poskytnú podporu, povedie to k referendu. Ak nie, potom to závisí od parlamentu,“ povedal Destici na tlačovej konferencii, z ktorej citovala agentúra Anadolu. „Bratia, viete, ako citlivo sa staviam k trestu smrti. Ak to prejde v parlamente, niet dôvodu, prečo by som to mal blokovať,“ dodal.

Erdogan už o treste smrti hovoril

Erdogan už hovoril o referende o opätovnom zavedení trestu smrti po neúspešnom vojenskom pokuse o prevrat v krajine v roku 2016. Takýto krok by podľa AP viedol k zmareniu úsilia krajiny o vstup do Európskej únie.

Trest smrti bol v Turecku naposledy vykonaný v roku 1984. V roku 2002 turecký parlament schválil súbor reforiem, ktorý zahŕňal i zrušenie trestu smrti.

Erdoganova Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) sa pred júnovými voľbami spojila s krajne pravicovou Stranou národného hnutia (MHP) a BBP. Táto aliancia má v súčasnosti väčšinu kresiel v tureckom parlamente.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #trest smrti #Turecko #referendum #Recep Tayyip Erdogan