Jed s dlhým účinkom. Nové sankcie za novičok

Bezmála pol roka po tom, čo už i tak napäté vzťahy Západu s Ruskom ešte viac otrávil útok nervovoparalytickou látkou na britskej pôde, sa má Moskva pripraviť na ďalší trest.

08.08.2018 22:13 , aktualizované: 10.08.2018 07:06
Julia Skripaľová Foto: ,
Dcéra bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa Julia.
debata (365)

Washington už krátko po marcovom priotrávení bývalého ruského špióna pracujúceho pre britské tajné služby a jeho dcéry v juhoanglickom Salisbury vyhostil 60 ruských diplomatov. Tentoraz však pripravil sankcie ešte podstatne väčšieho kalibru. Prvý, miernejší balíček opatrení má nadobudnúť platnosť do dvoch týždňov, druhý, oveľa drsnejší, do troch mesiacov.

„Po použití nervovej látky novičok v pokuse o vraždu britského občana Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie dospeli Spojené štáty k záveru, že vláda Ruskej federácie použila chemické alebo biologické zbrane v rozpore s medzinárodným právom,“ zdôvodnilo americké ministerstvo zahraničných vecí prijatie nových sankcií. Rezort diplomacie USA pritom nespresnil, či k rozhodnutiu dospel na základe nových zistení britských vyšetrovateľov. Tí podľa denníka Guardian už identifikovali dvoch predpokladaných páchateľov, pričom Londýn sa chystá požiadať Moskvu o ich vydanie.

Dlhý zoznam zákazov

Nové sankcie proti Rusku začnú Spojené štáty uplatňovať v súlade s americkým zákonom o kontrole a likvidácii chemických a biologických zbraní, oznámila hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí USA Heather Nauertová. Stane sa tak podľa nej po zverejnení v úradnom vestníku niekedy okolo 22. augusta. Zákon o chemických zbraniach z roku 1991 Spojené štáty naposledy použili v marci, keď uvalili sankcie na Severnú Kóreu po tom, čo dospeli k záveru, že režim Kim Čong-una použil chemikálie na zavraždenie diktátorovho nevlastného brata na letisku v Malajzii.

Nové protiruské sankcie zakazujú vývoz dlhého zoznamu zariadení vrátane motorov pre plynové turbíny, integrovaných obvodov a kalibračných prístrojov používaných v letectve. Prvý balíček má bezprostredne obmedziť export a financie, ale bude mať zrejme len obmedzený dosah, pretože sa v mnohom prekrýva s ďalšími už platnými sankciami. Oveľa väčší dosah má mať následná vlna. „Druhý okruh sankcií je vo všeobecnosti viac drakonický ako prvý,“ povedal pre televíziu NBC nemenovaný vysoký predstaviteľ ministerstva financií USA.

„Môže postihnúť 70 percent ich ekonomiky a možno až 40 percent pracovnej sily,“ dodal. Ak Rusko do 90 dní neposkytne prístup inšpektorom k svojim kapacitám vhodným na výrobu či skladovanie chemických a biologických zbraní, americký prezident bude mať povinnosť zaviesť ďalšiu vlnu sankcií, postihujúcu úroveň diplomatických stykov, celkový obchod s Ruskom, bankové úvery i pristávacie práva pre Aeroflot v USA. "Je to na rozhodnutí Ruska, či vyhovie kritériám,“ citovala NBC svoj nemenovaný zdroj.

Rusko už chystá odvetu

Predseda ruskej Rady pre zahraničnú a obrannú politiku Fiodor Lukianov to označil za ultimátum, ktoré Rusko určite odmietne. „Trojmesačným odkladom sankcií americká administratíva kalkuluje s podkopaním ruskej ekonomiky. Efekt výrazne negatívnych očakávaní, visiaceho Damoklovho meča, je vždy silnejší než okamžitý krok, na ktorý sa trhy a hospodárske subjekty rýchlo začnú tak alebo onak adaptovať,“ komentoval politológ valutové a burzové turbulencie v Rusku.

Akcie Aeroflotu sa vo štvrtok prepadli o dvanásť percent a kurz rubľa voči doláru a euru sa znížil o štyri percentá, na dvojročné minimum. „Keďže požiadavky sú sformulované v ultimatívnej podobe, je to záruka toho, že Rusko ich nesplní. Spojené štáty sa bez straty tváre tiež ultimáta vzdať nemôžu, preto spustená špirála je veľmi nebezpečná,“ dodal Lukianov pre agentúru Interfax.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ohlásené nové sankcie označil za popretie konštruktívneho ovzdušia júlovej schôdzky prezidentov Vladimira Putina a Donalda Trumpa v Helsinkách. „Považujeme za absolútne neprijateľnú súvislosť medzi prípadom zo Salisbury a novými reštrikciami, ktoré rovnako ako predchádzajúce sankcie považujeme za nezákonné a odporujúce medzinárodnému právu,“ citovala Peskova agentúra TASS. „Znova čo najrozhodnejšie odmietame obvinenie z možnej účasti ruského štátu na tom, čo sa stalo v Salisbury,“ do­dal.

Rusko už začína pracovať na príprave odvetných opatrení, oznámila hovorkyňa ministerstva zahraničných vecí Maria Zacharovová. „Ruská strana neraz varovala, že rokovať s ňou z pozície sily a ultimát neprinesie úžitok a nemá vyhliadky uspieť,“ zdôraznila a obvinila Washington, že vedome stanovil pre neuplatnenie sankcií požiadavky, ktoré sú pre Rusko neprijateľné.

© Autorské práva vyhradené

365 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #Novičok #kauza Skripaľ #sankcie proti Rusku