Izrael zasiahli desiatky rakiet z Gazy, letectvo podniklo protiútok

Životy mladej tehotnej ženy, jej asi ročnej dcéry a bojovníka hnutia Hamas si vyžiadala séria náletov izraelských lietadiel na objekty patriace militantnému hnutiu Hamas v palestínskom pásme Gazy.

08.08.2018 23:41 , aktualizované: 09.08.2018 08:14
izrael, pásmo, gazy, raketa, hamas, Foto: ,
Rakety odpálené na Izrael z Pásma Gazy.
debata (46)

Vo štvrtok o tom informoval rezort zdravotníctva pásma Gazy s tým, že militant a civilistky zahynuli pri navzájom nesúvisiacich incidentoch. Zranených bolo najmenej 12 ľudí.

Izraelská armáda potvrdila, že jej lietadlá v pásme Gazy v noci na štvrtok podnikli približne stovku vzdušných úderov. Šlo o reakciu na odpálenie asi 70 rakiet z palestínskeho územia na juh Izraela zo stredy večera a noci na štvrtok. Podľa armády 11 z rakiet zachytil systém protiraketovej obrany Železná kupola, dve rakety dopadli na územie mesta Sderot, pričom utrpela zranenia jedna osoba. Zvyšné rakety dopadli do púšte.

Armáda spresnila, že terčom jej náletov v pásme Gazy boli dielne zamerané na výrobu zbraní, výcvikové strediská a sklady hnutia Hamas.

Izraelské letectvo následne podniklo protiútok a zasiahlo v Pásme Gazy najmenej 12 cieľov ovládaných radikálnym hnutím Hamas. Násilie sa pri hranici odohráva už od konca marca, teraz sa ale Egypt a OSN snažia sprostredkovať upokojenie situácie a prímerie.

Rakety či ich úlomky zasiahli niekoľko domov a automobilov v meste Sderot. Izraelská armáda na raketový útok reagovala odvetnými náletmi. Ministerstvo zdravotníctva v Gaze informovalo, že pri nich boli ľahko zranení traja ľudia.

V utorok Izraelčania zabili dvoch členov Hamasu

V utorok Izraelčania pri streľbe na pozície radikálneho Hamasu v Pásme Gazy zabili dvoch členov ozbrojeného krídla tejto skupiny. Izraelčania tvrdia, že Palestínčania z pásma strieľali, ale Hamas oznámil, že sa na severe územia organizovali strelecké cvičenia a Izrael si paľbu zle vysvetlil.

Prímerie by malo byť vyrokované do konca augusta

Vysoký predstaviteľ Hamasu v utorok tureckej agentúre Anadolu povedal, že dohoda o prímerí bude zrejme vyrokovaná do konca augusta. Má zahrnúť vydanie tiel mŕtvych izraelských vojakov, päťročné prímerie, otvorenie hraničných prechodov do Pásma Gazy a výstavbu letiska na Sinaji.

Podľa tohto zdroja sa na rokovaní podieľa nielen Egypt a OSN, ale pripojili sa aj Turecko a Katar. Podľa návrhov bude trvalo otvorený hraničný prechod v Rafahu medzi pásmom a Egyptom a bude zrýchlená preprava tovaru prechodom Kerem Šalom z Izraela. Na Sinajskom polostrove potom majú vzniknúť námorné a letecké terminály, ktoré pomôžu pásmo zásobovať. Okrem päťročného prímeria má dohoda zabezpečiť vydanie dvoch izraelských civilistov zadržiavaných v pásme a telá dvoch vojakov, ktorí prišli o život v roku 2014. Z Pásma Gazy ustanú raketové a podpaľačské útoky na Izrael.

Vodca Hamasu Ismail Haníja na stretnutí s palestínskymi politikmi v Gaze povedal, že delegácia Hamásu sa z rokovania vrátila minulý štvrtok a znovu odíde do Káhiry kvôli novým rozhovorom. Izraelská vláda zvolala na štvrtok mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa má o návrhoch na prímerie s Hamasom hovoriť.

Podľa denníka Aš-Šark al-Avsat sa vedenie Hamasu snaží získať súhlas s plánom na prímerie tiež od ďalších palestínskych skupín. Izraelská tlač napísala, že ozbrojená zložka Hamasu je proti prímeriu.

Hamas ovláda Pásmo Gazy už vyše 10 rokov

Hamas ovláda Pásmo Gazy od roku 2007. Vytlačil z tohto územia konkurenčný Fatah, ktorý tvorí hlavnú zložku vlády Západného brehu Jordánu. Hamas presadzuje boj proti Izraelu, ktorý od roku 2007 zaviedol blokádu pásma, ktorá sťažuje pohyb osôb i tovaru.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Pásmo Gazy #raketový útok