Zemetrasenie v Indonézii má 319 obetí, zem sa triasla opäť

Na 319 mŕtvych vzrástla bilancia nedeľňajšieho zemetrasenia, ktoré postihlo indonézsky ostrov Lombok. Informoval o tom vo štvrtok indonézsky minister bezpečnosti Wiranto. Vo štvrtok Lombok zasiahli ďalšie mohutné otrasy, tentokrát o sile 6,2 stupňa, oznámil indonézsky meteorologický úrad. Ľudia vybiehali v panike na ulice a mnohé budovy sa zrútili.

09.08.2018 06:59 , aktualizované: 17:35
indonézia, lombok, zemetrasenie Foto: ,
Odstraňovanie následkov zemetrasenia v meste Pemenang na Lomboku.
debata

Nedeľné zemetrasenie malo intenzitu 6,9 stupňa. Podľa predstaviteľa lombockej pobočky Červeného kríža bolo mimoriadne ničivé a niektoré dediny otrasy úplne zrovnali so zemou. Následných otrasov potom od nedele bolo podľa serveru BBC News už 350.

„Podľa najnovších informácií je mŕtvych 319,“ vyhlásil na štvrtkovej tlačovej konferencii minister bezpečnosti Wiranto. Minister sa tak vyjadril po stretnutí predstaviteľov jednotlivých regionálnych a štátnych úradov, ktorého cieľom bolo zjednotiť bilanciu obetí, ktorá sa z rôznych zdrojov zásadne líšila.

Počet obetí zrejme ešte porastie

Bilancia obetí nešťastia zrejme ešte porastie, uviedol hovorca indonézskeho úradu pre riešenie prírodných katastrof Sutopo Purwo Nugroho a upozornil, že záchranári stále prehľadávajú trosky a postupne sa dostávajú do odľahlejších častí ostrova. Pomoc sa podľa neho ešte stále nedostala do niektorých izolovaných oblastí na severe Lomboku.

Počas nedeľňajšieho zemetrasenia bolo zničených skoro 68-tisíc domov, bez strechy nad hlavou tak podľa posledných informácií zostáva zhruba 280-tisíc ľudí. Ťažko zranených bolo najmenej 1400 ľudí. Červený kríž uviedol, že sa teraz sústredí na pomoc pre zhruba 20-tisíc ľudí.

Ďalšie otrasy

Lombok zasiahli po silnom zemetrasení ďalšie mocné otrasy, tentoraz o sile 6,2 stupňa. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na indonézsky meteorologický úrad. Ľudia podľa svedkov vybiehali v panike na ulici a mnohé budovy sa zrútili.

Indonézska geologická služba uviedla, že dotras mal magnitúdu 6,2 a zaznamenali ho v malej hĺbke 12 kilometrov na severovýchode ostrova. Úrady neuviedli, či si najnovšie zemetrasenie vyžiadalo nejaké obete alebo či hrozia cunami. Americká geologická služba USGS informovala, že dotras mal magnitúdu 5,9.

Ide o tretie silné zemetrasenie, ktoré za viac ako týždeň zasiahlo ostrov Lombok, pripomína agentúra AP.

Podľa sčítania obyvateľstva z roku 2010 žije v Severnom Lomboku, jednej z najviac postihnutých oblastí, okolo 200-tisíc ľudí. V utorok miestne úrady odhadli, že pomoc tam potrebuje 20-tisíc ľudí.

Indonéziu často sužujú zemetrasenia vzhľadom na to, že sa nachádza na tzv. Ohnivom kruhu, kde sa odohráva až 90 percent všetkých zemetrasení na svete.

V decembri 2004 silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri indonézskom ostrove Sumatra vyvolalo vlnu cunami, ktorá vo vyše desiatich krajinách juhovýchodnej Ázie zabila 230-tisíc ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #indonézia