Argentínsky Senát hlasoval proti legalizácii interrupcií, rozprava trvala 15 hodín

Argentínsky Senát odmietol vo štvrtok návrh zákona, ktorý by legalizoval umelé prerušenie tehotenstva do jeho 14. týždňa. Informuje o tom agentúry AP a DPA.

09.08.2018 09:23
Argentína, interupcie Foto: ,
Pohľad na hlavnú ulicu v Buenos Aires. Tisíce Argentínčanov sledovali rozpravu naživo do ranných hodín.
debata (1)

Výsledok hlasovania prišiel po 15-hodinovej rozprave, kým za legalizáciu interrupcií sa vyslovilo 31 a proti bolo 38 poslancov. Davy stúpencov i odporcov návrhu zákona napriek silnému dažďu sledovali priebeh rozpravy na veľkoplošných obrazovkách nainštalovaných pred budovou Kongresu v Buenos Aires.

Predmetná otázka rozdelila rodnú krajinu pápeža Františka. Dolná komora Kongresu totiž toto opatrenie už v júni prijala a konzervatívny argentínsky prezident Mauricio Macri zároveň naznačil, že by ho aj podpísal.

Na podporu legalizácie interrupcií v Argentíne vyšli v stredu do ulíc stovky ľudí aj v Mexiku a Kostarike.

Argentína v súčasnosti povoľuje umelé prerušenie tehotenstva výlučne v prípade znásilnenia či ohrozenia života a zdravia ženy alebo dieťaťa. Podľa odhadov ministerstva zdravotníctva sa však napriek tomu v Argentíne každoročne vykoná viac než 350 000 nelegálnych interrupcií. Zhruba 50 000 žien ročne hospitalizujú so zdravotnými komplikáciami po takýchto zákrokoch.

V prípade vykonania zákroku sú okrem lekárov trestne stíhané aj ženy, ktoré ho podstúpia. Medzi rokmi 2007 a 2016 odsúdili v súvislosti s nelegálnymi interrupciami v krajine 63 ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Argentína #potrat #interupcie