Súd v Kyjeve rozhodol: Savčenková ostane vo väzení do septembra

Bývalá ukrajinská vojačka a poslankyňa parlamentu Nadija Savčenková zostane vo väzbe do 7. septembra. Rozhodol o tom vo štvrtok v Kyjeve príslušný odvolací súd.

09.08.2018 15:14
Naďa Savčenková Foto: ,
Ukrajinsá pilotka Naďa Savčenková na snímke na ruskom súde.
debata (59)

Savčenková je vo väzení od 23. marca. Deň predtým ju parlament zbavil poslaneckej imunity a vydal na trestné stíhanie v súvislosti s obvinením z plánovania prevratu a teroristického útoku na Ukrajine. V prípade, že ju súd uzná za vinnú, hrozí jej trest väzenia od piatich rokov po doživotie.

Savčenková bola v minulosti ukrajinskou národnou ikonou po tom, ako bola väznená takmer dva roky v Rusku v súvislosti s usmrtením dvoch novinárov na východe Ukrajiny.

Na jar tohto roku ju však generálny prokurátor Jurij Lucenko obvinil z prípravy útoku na parlament s použitím ručných granátov a automatických zbraní.

Tvrdil, že Savčenková sa spriahla s Moskvou podporovanými povstalcami na východe Ukrajiny v snahe vykonať „teroristický puč v záujme ukrajinských nepriateľov“. Obvinenie podložil nahrávkami z odpočúvania, na ktorých Savčenková hovorí o pašovaní zbraní z východu.

Samotná poslankyňa uviedla, že o odpočúvaní vedela a práve preto rozprávala o takýchto útokoch. Touto „surrealistickou politickou provokáciou“ chcela podľa vlastných slov zosmiešniť ukrajinskú vládu, ktorú obvinila, že v očiach verejnosti zlyhala.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Kyjev #Ukrajina #Naďa Savčenková