USA sa musia podľa KĽDR prestať správať podľa "zastaraných scenárov"

Pokrok v jadrovom odzbrojení, ku ktorému sa Pchjongjang zaviazal na júnovom summite USA - KĽDR, nenastane, ak sa Spojené štáty budú držať "zastaraných scenárov". Uviedlo to vo štvrtok severokórejské ministerstvo zahraničia. Podľa Pchjongjangu presadzujú USA medzinárodné sankcie voči KĽDR aj napriek tomu, že krajina ochotne podnikla kroky k naplneniu záväzkov zo summitu USA - KĽDR, napísala agentúra Reuters.

09.08.2018 20:34
Kim Čong-un Foto: ,
Severokórejský vodca Kim Čong-un.
debata (6)

Trump sa s Kim Čong-unom dohodol na odzbrojení

Americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un sa pri stretnutí v Singapure dohodli spolupracovať na jadrovom odzbrojení KĽDR. Washington ale zároveň odmieta zmierniť sankcie voči Pchjongjangu, kým KĽDR v procese vytvorenia denuklearizovaných zón nepodnikne zásadné kroky.

Pchjongjang vo štvrtkovom vyhlásení reagoval na nedávne výroky významných amerických diplomatov, podľa ktorých by mala KĽDR urobiť potrebné kroky k denuklearizácii. Severokórejské ministerstvo zahraničia pritom zdôraznilo, že krajina už upustila od jadrových a balistických testov a zbúrala svoje jadrové testovacie stredisko.

„Kým si USA nezachovajú aspoň základné dekórum v dialógu so svojím partnerom a budú trvať na zastaranom scenári, s ktorým zlyhali všetky predchádzajúce (americké) vlády, potom nemôžeme očakávať pokrok pri plnení dohôd zo summitu KĽDR – USA, vrátane vytvorenia denuklearizovaných zón,“ citovala severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA z vyhlásenia ministerstva zahraničia.

Proti Trumpovmu zámeru

Podľa Pchjongjangu niektorí americkí činitelia robia „proti zámeru prezidenta Trumpa“ a aj naďalej sa usilujú o zosilnenie medzinárodného tlaku a sankcií voči KĽDR.

O tom, že Pchjongjang nepodnikol potrebné opatrenia k jadrovému odzbrojeniu, hovoril tento týždeň Trumpov bezpečnostný poradca John Bolton. Americká veľvyslankyňa pre OSN Nikki Haleyová v stredu vyhlásila, že USA nebudú čakať „príliš dlho“, než KĽDR urobí k denuklearizácii nutné kroky.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #sankcie proti KĽDR #denuklearizácia Kórejského polostrova