Kalifornskí hasiči ohlásili úspech v boji s najväčším požiarom

Kalifornským hasičom sa vo štvrtok podarilo pokročiť v boji s najväčším požiarom, ktorý v minulých dňoch zachvátil sever najľudnatejšieho amerického štátu. Podľa agentúry Reuters sa síce plocha ohňa cez noc zväčšila, ale počas dňa sa podarilo zhruba polovicu požiaru uhasiť. Živel si medzitým vyžiadal ďalšiu, už deviatu obeť.

09.08.2018 20:57
Kalifornia, amerika, usa, les, požiar Foto: ,
Plocha ohňa sa cez noc zväčšila, ale počas dňa sa podarilo zhruba polovicu požiaru uhasiť.
debata

Na severe Kalifornie, najviac postihnutom ničivým požiarom, horelo pôvodne na 123-tisíc hektároch a oheň tam zničil vyše sto domov. V oblasti so živlom bojuje 4000 hasičov, neďaleko odtiaľ pri meste Redding ďalších 4700. Práve Redding bol ohňom najviac zasiahnutý, zahynulo tam sedem ľudí a zhorelo vyše tisíc domov.

Teploty v mieste požiarov stále presahujú tridsiatku a vietor dosahuje rýchlosť 56 kilometrov za hodinu. Hasenie komplikuje neprístupný terén, pôda je vyschnutá a predpoveď nesľubuje zlepšenie. Celkom v Kalifornii zúri deväť veľkých požiarov, evakuovaných bolo zhruba 20-tisíc ľudí.

V okrese Tehama na severe Kalifornie vo štvrtok pri dopravnej nehode zomrel mechanik hasičského zboru. Úrady jeho úmrtie zaradili do zoznamu obetí ohňa, ktorý si tak vyžiadal deväť mŕtvych.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kalifornia #lesné požiare