Francúzski záchranári evakuovali po náhlych záplavách z kempov 1600 ľudí

Francúzski záchranári evakuovali prevažne z kempov v južnom Francúzsku za asistencie helikoptér 1600 ľudí pred rozsiahlymi záplavami. Podľa francouzkských médií to vo štvrtok uviedlo ministerstvo vnútra. Medzi evakuovanými v departmánoch Ardèche, Drome a Gard sú stovky detí a mnoho turistov. Kvôli veľkej vode bola vyhlásená pohotovosť v celkovo šiestich departmánoch. Nezvestná je jedna osoba.

09.08.2018 22:45 , aktualizované: 23:23
debata

Takmer polovica evakuácie sa týka severnej časti departmánu Gard, kde sa z brehov vyliali rieky Cèze a Ardèche. Predstaviteľ miestnych úradov Thierry Dousset pre televíznu stanicu BFM-TV povedal, že ľudia boli evakuovaní z piatich kempov. Televízia informovala, že nezvestná osoba je 70-ročný Nemec, ktorý sa v v jednom z letných táborov staral o deti. Zrejme sa nachádzal vo vnútri vozidla, ktorý odniesla voda.

V obci Bagnols-sur-Cèze boli hospitalizované štyri nemecké deti kvôli podchladeniu, informovala správa departmánu Gard. Miestny starosta uviedol, že medzi 350 osobami, ktoré našli v obci bezpečie, je množstvo holandských turistov.

Úrady poslali z neďalekej obce Saint-Julien-de-Peyrolas 119 detí do núdzového úkrytu.

Väčšina detí je v poriadku

V departemente Ardèche bolo z jedného z kempov evakuovaných 184 Nemcov, väčšinou detí. Podľa úradov sa všetkým dostalo starostlivosti zdravotníkov a väčšina je v poriadku. Desať z nich muselo byť prevezených do nemocníc s ľahšími zraneniami či podchladením.

Na zásahu sa podieľalo bezmála 70 hasičov a 120 príslušníkov vojenskej polície a boli nasadené štyri helikoptéry. Mnoho miestnych ciest zostáva neprejazdných.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #kemping #záplavy #evakuácia