Zemetrasene zdvihlo povrch Lomboku o 25 centimetrov, zahynulo 387 ľudí

Na najmenej 387 stúpol počet obetí ničivého zemetrasenia, ktoré minulú nedeľu postihlo indonézsky ostrov Lombok. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA s odvolaním sa na indonézsku Národnú agentúru pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB).

10.08.2018 08:14 , aktualizované: 11.08.2018 11:44
lombok Foto: ,
Modliaci sa obyvatelia obce Sigar Penjalin na indonézskom ostrove Lombok.
debata (1)

Viac ako 1030 ľudí hospitalizovali so zraneniami a ďalších 270 000 prišlo o strechu nad hlavou, uviedli úrady.

Silné zemetrasenie zdvihlo povrch ostrova o 25 centimetrov. Informovali o tom vedci z amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) a Kalifornského technologického inštitútu, ktorí prostredníctvom satelitných snímok zmapovali povrchové deformácie a zmerali zmeny na povrchu ostrova. Blízko epicentra na severozápade Lomboku sa zem zdvihla o štvrť metra, na niektorých miestach však naopak klesla o päť až 15 centimetrov. Podľa NASA by takéto satelitné pozorovania mohli pomôcť úradom pri reakcii na zemetrasenia a ďalšie prírodné i človekom spôsobené katastrofy.

Na Lomboku zaznamenali od nedele 451 dotrasov. Informovala o tom indonézska Národná agentúra pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB).

V dôsledku štvrtkového dotrasu s magnitúdou 6,2 sa zrútili budovy, ktoré poškodilo už nedeľné zemetrasenie. Dotras si vyžiadal životy najmenej troch ľudí a ďalších 24 osôb utrpelo zranenia, uviedol hovorca agentúry Sutopo Nugroho.

Indonéziu často sužujú zemetrasenia vzhľadom na to, že sa nachádza na tzv. Ohnivom kruhu, kde sa odohráva až 90 percent všetkých zemetrasení na svete.

V decembri 2004 silné zemetrasenie s magnitúdou 9,1 pri indonézskom ostrove Sumatra vyvolalo vlnu cunami, ktorá vo vyše desiatke krajín juhovýchodnej Ázie zabila 230.000 ľudí.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zemetrasenie #indonézia