Bielorusi prepustili väčšinu novinárov zadržaných v kauze BelTa

Bieloruské úrady prepustili v noci na piatok z vyšetrovacej väzby väčšinu nezávislých novinárov a zamestnancov médií zadržaných v rámci vyšetrovania neoprávneného vniknutia do počítačových systémov štátnej tlačovej agentúry BelTA a ukradnutia informácií.

10.08.2018 13:09
debata (3)

Informoval o tom nezávislý spravodajský portál tut.by, ktorý dodal, že vo väzbe zostáva šéfredaktorka súkromnej tlačovej agentúry BelaPAN Iryna Levšynová a spravodajca rozhlasovej stanice Deutsche Welle Pavľuk Bykovskij.

Novinári po svojom prepustení z väzenia uviedli, že vyšetrovatelia sa k nim správali korektne, a poďakovali sa za podporu, ktorú dostávali od radových občanov i zo zahraničia.

Bieloruský Vyšetrovací výbor (obdoba americkej FBI, tzv. Sledkom) vydal v noci vyhlásenie, v ktorom konštatuje, že výpoveďami v kauze podozrivých zamestnancov vydavateľstiev Belorusskaja nauka a Kuľtura i iskusstvo, ako aj spoločností RieltBaj, AjTiVi, BelaPAN a TutBaj Media sa potvrdili fakty, ktoré viedli k začatiu trestného stíhania vo veci nepovoleného prístupu k počítačovým informáciám.

Potvrdilo sa tiež, že vedúca redakcie portálu tut.by Maryna Zolatavová o neoprávnenom používaní spravodajstva agentúry BelTa vedela, ale nebránila tomu.

Sledkom dodal, že vzhľadom na efektívnu spoluprácu s vyšetrovacími orgánmi rozhodol, že zadržaných prepustí a ich vyšetrovanie bude pokračovať na slobode.

V rámci prípadu BelTA bola v utorok zadržaná skupina novinárov a zamestnancov veľkého nezávislého spravodajského portálu tut.by. O deň neskôr príslušníci Sledkomu zadržali ďalších dvoch nezávislých novinárov, medzi nimi aj spolupracovníka rozhlasovej stanice Deutsche Welle a iné osoby. Vo štvrtok bieloruské orgány zadržali Levšynovú.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko #prepustenie #novinári