Traja Taliani zahynuli na francúzskej strane Mont Blancu

Telá troch talianskych horolezcov objavili v piatok záchranári na francúzskej strane alpského vrchu Mont Blanc. Trojica bola nezvestná od utorka, keď sa vydala na túru so zámerom zdolať tento vrch. Predpokladá sa, že trojica bola naviazaná na rovnaké lano, tvrdia podľa agentúry AP záchranári.

10.08.2018 19:20 , aktualizované: 21:22
Mont Blanc Foto: ,
Horolezci na Mont Blancu.
debata

Obeťami sú 31-ročný Luca Lombardini, jeho mladší brat Alessandro (28) a Elisa Bertonová (27). Akcia zameraná na transport tiel z horského masívu bude pokračovať v sobotu ráno. Výstup bol narodeninovým darom pre Lucu, Bertonová bola jeho snúbenica. Alessandro bol sám horským záchranárom v meste Bardonecchia.

„Pohybovali sa po hrebeni vo výške 3400 až 3500 metrov nad morom. Pravdepodobne sa pošmykli a spolu sa zrútili,“ uviedli záchranárske zdroje. Telá našli na päte Zelenej ihly (Aiguille Verte), jedného z vrcholov masívu Mont Blancu. Objavili ich pod násypom skál a ľadu na ploche niekoľkých desiatok štvorcových metrov.

Po tomto incidente sa zvýšila bilancia úmrtí na Mont Blancu počas aktuálnej lezeckej sezóny na 15. Riziko tu zvyšuje vysoký počet horolezcov a padajúce skaly. Úrady preto v júli vydali opatrenie, ktorým sa obmedzuje prístup na najvyužívanejšiu vrcholovú trasu. Mont Blanc je po Elbruse druhým najvyšším vrchom Európy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Alpy #horolezci #Mont Blanc