Salvini vystúpil proti rodičovstvu homosexuálnych dvojíc

Taliansky minister vnútra Matteo Salvini vystúpil v katolíckom denníku proti tomu, aby obaja členovia homosexuálnych párov mali rovnaký nárok na rodičovstvo dieťaťa. Povedal, že nariadil zmeniť formuláciu žiadosti o preukaz totožnosti maloletých tak, aby sa obaja členovia dvojice rovnakého pohlavia už nemohli vyhlásiť za rodičov dieťaťa.

10.08.2018 21:13
Matteo Salvini Foto: ,
Taliansky minister vnútra Matteo Salvini.
debata (231)

Jeho pokyn sa ale zrejme prieči platným zákonom a súdnym výnosom, napísal v piatok denník La Repubblica. Na webovom formulári talianskeho ministerstva vnútra sa Salviniho nariadenie zásadne neprejavilo.

"Dozvedel som sa, že na webe ministerstva vnútra sú v žiadosti o elektronický preukaz totožnosti (pre neplnoletých) kolónky ‚rodič 1‘ a ‚rodič 2‘. Ihneď som nariadil zmenu webu a znovu zaviesť vymedzenie ‚otec‘ a ‚matka‘ – je to len malý krok, ale urobím na ministerstve vnútra všetko, čo ústava umožňuje. Budem brániť prirodzenú rodinu, ktorá je založená na zväzku muža a ženy, "povedal Salvini v rozhovore s internetovým katolíckym denníkom La Nuova Bussola Quotidiana.

Na stránkach talianskeho ministerstva vnútra sa aj napriek Salviniho nariadeniu nič zásadne nezmenilo. Pôvodné kolónky nahradil neutrálny výraz ‚rodičia‘, upozornil denník La Repubblica.

Niektoré súdy priznali rodičovstvo druhému z páru rovnakého pohlavia

V minulosti niektoré súdy a radnica priznali rodičovský status druhému z páru rovnakého pohlavia, ak mal jeho partner či partnerka dieťa z predchádzajúceho vzťahu. To však nie je zakotvené v národnom práve.

V Taliansku nie je povolené náhradné materstvo a dvojica rovnakého pohlavia nemôže adoptovať deti. Schválenie náhradného materstva a „podobných hrôz“ súčasná vláda nebude zvažovať, povedal minister vnútra.

231 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #rodičovstvo #homosexuálne páry #Matteo Salvini